Mitt i Kungsholmen

Bastu och bad kan skaka liv i Hornsberg.

FÖRSLAG.

- Per Brandt per.brandt@direktpres­s.se

Bastu med bad i ett sprillans kallbadhus. Det hoppas arkitekten, och Hornsbergs­bon, Ulf Mejergren ska få området att leva upp mer även vintertid.

Den senaste tiden har det poppat upp flera förslag om såväl fler bastumöjli­gheter som nya kallbadhus i Stockholm. I Hornsberg vill Ulf Mejergren förena både och med sitt förslag om ett kallbadhus vid kajen.

Hornsberg var ett av förslagen för den så omskrivna ”badringen”, kallbadhus­et som 2007 först föreslogs ligga i Riddarfjär­den. Det blev inget av planerna då. Men nu tror Ulf att tiden är mer mogen.

Flyttbar

– Nu har området satt sig och man vet strukturen och vad som funkar. Badringen var ganska flashig och stor. Det här är en mindre, mer småskalig variant som passar bättre med Stockholms vattenspeg­el. Den är bogserbar också så man kan testa olika platser för att se hur den nyttjas.

Förutom bastu och omklädning­srum är det en öppning i mitten av kallbadhus­et för mer lugna bad.

– Dels är det en plats för stillhet, dels blir det som en liten pool och på vintern kan den hållas isfri så det nästan blir som att bada i en vak. Hornsberg är populärt sommartid, men på vintrarna är det väldigt lugnt. Det här skulle kunna bibehålla intresset under hela året, säger Ulf.

Han har tidigare uppmärksam­mats för olika förslag, bland annat golf i Rålis, isklättrin­g i Fredhäll, ekologisk mossgraffi­ti i Hornsberg och en pool över Stadsgårde­n.

Men inget förslag har blivit så uppmärksam­mat som

Nu har området satt sig och man vet strukturen och vad som funkar.

det med en pool på katedralen Notre-Dames tak efter branden som blev viral världen över.

Några liknande reaktioner väntar han sig inte riktigt nu.

– Ha ha, vi får se om New York Times hör av sig,… nej men kanske på lokal nivå. Det är fortfarand­e folk som hör av sig om det förslaget, för någon vecka sedan var det en av Japans största tv-kanaler. Det förslaget och nyheten dör aldrig ut.

 ??  ??
 ??  ?? ARKITEKT.
Ulf Mejergren.
FÖRSLAG. Arkitekten och lokalbon Ulf Mejergren tycker staden borde bygga ett kallbadhus vid Hornsberg.
ARKITEKT. Ulf Mejergren. FÖRSLAG. Arkitekten och lokalbon Ulf Mejergren tycker staden borde bygga ett kallbadhus vid Hornsberg.
 ??  ?? VISIONEN. I mitten finns möjlighete­n till ett dopp i mer stillhet.
VISIONEN. I mitten finns möjlighete­n till ett dopp i mer stillhet.
 ??  ?? VIRALT. Förslaget med pool på Notre Dame spreds världen över.
VIRALT. Förslaget med pool på Notre Dame spreds världen över.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden