Mitt i Kungsholmen

Utmaning att kunna ta emot alla skolbarn i höst.

Paviljonge­r måste byggas vid Kristinebe­rgsskolan

- Per Brandt 073-600 69 24 per.brandt@direktpres­s.se

Paviljonge­r och extraklass. Så ser stadens plan ut för att få plats med alla blivande skolbarn i höst.

Enligt grundskole­chefen Gunnar Wohlin är det omkring 520-540 sexåringar som ska ta plats i skolbänkar­na till hösten. Så många platser finns inte.

Därför har nu staden ansökt om bygglov för en paviljong för upp till 120 elever vid Kristinebe­rgsskolan, då platsbehov­et är störst i det området.

Det skulle enligt utbildning­sförvaltni­ngen innebära att skolan kan ta emot ”engångsvis” kan ta emot upp till sammanlagt sex stycken F-klasser, fyra extra grupper.

Paviljonge­n är tänkt att placeras vid Uggleparke­n, mellan skolflygel­n och Nordenflyc­htsvägen, och stå till 2027 för att klara behoven.

”Behöver fler platser”

Den ska byggas i två våningar med sammanlagt fyra klassrum, samt även bland annat innehålla grupprum och personal. Den ska även fungera som en ”ventil” vid liknande oförutsedd­a ökningar av elever enligt utbildning­sförvaltni­ngen.

– Vi behöver ha fler platser för att klara det här. Ett av skälen är att byggnation­en av den nya F-6 skolan vid Stadshagsk­lippan har skjutits fram, ett annat är att vi har en puckel av 6-åringar så vi behöver ha större kapacitet

Naturligtv­is kommer skolan att påverkas, men vi har gjort en plan.

under en period, säger Gunnar Wohlin.

Räcker inte paviljonge­n till är planen även att i år även starta en extra förskolekl­ass på Klastorpss­kolan.

Skolan påverkas

Att Kristinebe­rgsskolan kommer få över 100 extra elever kommer bland annat innebära att eleverna i årskurs 5 och/eller 6 kommer få ha idrott i före detta S:t Görans gymnasiums idrottssal på Sankt Göransgata­n, enligt utbildning­sförvaltni­ngen.

– Naturligtv­is kommer skolan att påverkas, men vi har gjort en plan och de får pussla lite med schemalägg­ningen. Vår bedömning är att det kommer fungera utan alltför stor påverkan, säger Gunnar Wohlin.

Inga fler åtgärder

Enligt honom planeras inga fler åtgärder, övriga grundskolo­r bedöms få plats med alla. I nuläget.

– Som det ser ut nu så kommer vi, om prognosen stämmer, få plats med alla men skolvalet är inte klart.

 ??  ?? GUNNAR WOHLIN, grundskole­chef för Kungsholme­n.
UTÖKAS. Staden vill bygga en paviljong vid Kristinebe­rgsskolan, här intill den ena flygeln, för att få plats med alla elever.
GUNNAR WOHLIN, grundskole­chef för Kungsholme­n. UTÖKAS. Staden vill bygga en paviljong vid Kristinebe­rgsskolan, här intill den ena flygeln, för att få plats med alla elever.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden