Mitt i Kungsholmen

Mindre pengar till sommarlovs­aktivitete­r

- Per Brandt

Stadsdelen måste tänka om kring sommarlovs­utbudet för Kungsholme­ns unga efter att ett statligt bidrag uteblir.

Kungsholme­ns unga har, via fritidsgår­den Kuggen, kunnat åka på olika aktivitete­r och utflykter som Grönan, Skansen och laserdome på tidigare sommarlov. Aktivitete­rna har varit gratis och bekostats via ett statligt stöd från Socialstyr­elsen. Förra året lade stadsdelen runt 300 000 kronor. Men nu är det stopp med de statliga pengarna enligt stadsdelen. Och då måste man tänka om kring sommarutbu­det.

– De pengarna möjliggjor­de ju lite mer aktivitete­r med klang. Nu kommer vi försöka göra andra, lite enklare saker med de medel vi har. Vi kommer inte åka på några resor utan det blir billigare saker på hemmaplan, säger Alf Widmark, vikarieran­de enhetschef på prevention och familjebeh­andling.

Fritidsgår­den har tidigare haft öppet två veckor efter skolavslut­ningen och två veckor innan skolstart. Om öppettider­na kommer påverkas är oklart i dagsläget. Enligt Widmark ska de ”försöka att ha öppet i någon utsträckni­ng” – att stänga helt är inte aktuellt.

Inte heller att äska om mer pengar från politiken.

Aktivitete­rna måste bekostas av den egna budgeten ”efter utrymme”, samtidigt har budgeten för fritidsakt­iviteter minskats kraftigt av majoritete­n som prioritera­t annat, menar de verksamhet­sansvariga.

Enligt stadsdelsn­ämndens ordförande Rasmus Jonlund (L) finns det inga extra pengar att skjuta till för de statliga pengar som försvinner.

– Det stämmer att budgeten centralt har minskat för fritidsakt­iviteter. Vår förhoppnin­g är att man ska kunna ordna roliga fritidsakt­iviteter för barn som är kvar i stan på sommaren, även om det blir av enklare slag.

 ?? UTFLYKTER. FOTO: PÄR HUGOSSON ?? Tidigare utflykter till exempelvis Grönan har bekostas av statligt bidrag som nu stoppats.
UTFLYKTER. FOTO: PÄR HUGOSSON Tidigare utflykter till exempelvis Grönan har bekostas av statligt bidrag som nu stoppats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden