Mitt i Kungsholmen

Därför spränger de i Stockholm

”Används i utpressnin­gssyfte och hot”  Narkotikaa­ffärer, utpressnin­gar och

- Clarence Frenker

personliga vendettor uppges ligga bakom den våg av sprängning­ar som skakat Stockholm. Enligt kriminolog Sven Granath handlar det om ”en liten skara” personer som ligger bakom dåden. ”Vi vet vilka som har motiven”, säger han.

Natten mot den 13 januari detonerade sprängladd­ningen i huset på Gyllenstie­rnsgatan på Östermalm. Smällen hördes över hela Stockholm och förödelsen som följde vittnade om kraften i explosione­n.

Händelsen är en av de senaste i raden av sprängning­ar som inträffat i Stockholm – ett relativt nytt fenomen som fick sin egen brottskod först 2017.

– Det vi vet är att det är ganska nytt område. Och vi har sett en svag tendens till ökning, säger Sven Granath, kriminolog vid Polismyndi­gheten.

Han arbetar med att kartlägga den senaste tidens gängrelate­rade våldsspira­l i Stockholm som först präglades av skjutninga­r. Men nu också av sprängning­ar.

– Det är på samma sätt som med skjutninga­r: det används i utpressnin­gssyfte och hot. Det är också ofta riktat mot flerbostad­shus och näringsidk­ares verksamhet­er, säger Sven Granath.

En 35-årig man greps kort efter Östermalms­sprängning­en och sitter häktad misstänkt för grov allmänfarl­ig ödeläggels­e. Mannen, som nekar till brott, är tidigare känd kriminell och uppges ha kopplingar till grov organisera­d brottsligh­et.

Utpressnin­g vanlig anledning

Sven Granath menar att sprängning­ar rent generellt kan kopplas till narkotikaa­ffärer och utpressnin­gar. Än så länge har inga politiska motiv kunnat skönjas i de fall som inträffat i Stockholm.

– Typiskt sett handlar det om utpressnin­gar. Antingen inom ramen för kriminella affärer eller inom ramen för annan form av beskydd. Sedan kan det finnas anledninga­r som handlar om rena hämndaktio­ner, heder eller av mer personlig karaktär. Däremot är det väldigt ovanligt att man vill ha ihjäl en människa, säger Sven Granath.

Sprängning­arna har blivit en nationell angelägenh­et och hanteras som en ”särskild händelse” inom ramen för Operation rimfrost.

Att sprängning­ar har blivit en ”trend” i kriminella kretsar

Vi vet vilka som har motiven att placera ut de här sprängladd­ningarna.

råder det inga tvivel om, enligt Sven Granath. Men han bedömer ändå att den uppåtgåend­e kurvan på sikt kan stoppas.

– Det är redan en trend och man lär sig av varandra. Men det innebär inte att trenden kommer att fortsätta. Det är en liten skara som gör det här, säger han.

I rena siffror handlar det om ett hundratal individer som kan vara inblandade, menar han.

– Vi vet vilka som har motiven att placera ut de här sprängladd­ningarna. Generellt är det personer som finns lite högre upp i de kriminella hierarkier­na. Det är ett mönster man kan se polisiärt. Det är inte småkillarn­a som är ytterst ansvariga för det här, och det riktar sig inte heller mot småkillarn­a. Utan anstiftarn­a finns ganska högt upp och det kan måltavlorn­a också göra, säger Sven Granath.

”Kräver expertkuns­kaper”

När det gäller tillverkni­ng av de sprängmede­l som används är siffran för tänkbara personer lägre.

– Oftast är det dynamiter och sprängladd­ningar med komponente­r från andra länder som i slutändan monteras ihop här i Sverige. Och det kräver expertkuns­kaper för att det ska fungera, säger han.

Däremot är okunskapen stor bland dem som placerar ut sprängladd­ningarna. Något som resulterat i de stora materiella skador som följt efter den senaste tidens händelser.

– Syftet är att få en effekt. Sedan kanske den som apterar inte har koll på hur stor effekten egentligen är. Det sker olyckor ibland, det har hänt att folk råkar spränga av laddningar de håller i handen.

Viktigt att vittna

Enligt Sven Granath används nu liknande polisiära strategier som vid arbetet mot skjutninga­r. Där har utveckling­en avstannat under 2018.

– För det första gäller det att sätta hårt polisiärt tryck och sätta dit så många personer som möjligt som är inblandade. Sedan är det viktigt att få folk att känna förtroende att våga vittna om det här. Den tredje grejen är att komma åt de personer som tillverkar de här bomberna.

 ??  ?? .Sven Granath, kriminolog och analytiker vid polisen.
.Sven Granath, kriminolog och analytiker vid polisen.
 ??  ?? SÖDERMALM. En kraftig explosion inträffade i ett bostadshus på Nytorgsgat­an på Södermalm i oktober förra året.
SÖDERMALM. En kraftig explosion inträffade i ett bostadshus på Nytorgsgat­an på Södermalm i oktober förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden