Mitt i Kungsholmen

”Jag hoppas få otrogna att må bättre”

Anneli Östling på Kungsholme­n har skapat världens första app för otrogna.

- Text & foto: Sacharias Källdén

’’Otrohet är absolut tabu. Den som blivit utsatt känner sig kränkt och bortvald, det gör ont att tänka att någon annan har varit bättre. Den som varit otrogen skäms oftast och känner sig ertappad med sin oärlighet. Krisen som uppstår är inte lik något annat. Man blir så rädd. Min partner som jag litar mest på har svikit mig – vem kan jag då lita på? Det blir en livskris för många.

När jag började med parterapi för fem år sedan kändes otrohet som det svåraste ämnet. Det fanns inte mycket informatio­n på nätet så jag började själv blogga om det. Mina inlägg lästes av tusentals och folk från hela landet hörde av sig. Jag insåg att det fanns ett stort behov av att läka. Efter två år av att ha varit fullbokad parterapeu­t kände jag att jag ville göra mig själv skalbar. Det finns många appar som hjälper dig att vara otrogen, men jag ville skapa en som helar, tryggar och utvecklar före, under och efter.

Antingen bestämmer du dig för att ”du kan dra åt helvete!”. Men annars måste båda personerna känna sig hörda för att en utveckling ska ske. Vissa av stegen i appen borde alla par göra. En vanlig orsak till att relationer brister är att man inte har lärt känna varandra i början. Man har inte tagit reda på vilka de sårbara punkterna är eller lärt sig tycka om varandras olikheter.

Ofta har den som varit otrogen svårt att kommunicer­a. Kanske har man inte pratat känslor i familjen, man har vuxit upp med en känsla av att ”mina behov finns inte” och så blir man en vuxen som inte tar ansvar i sin relation. Det är inte kriminellt att inte ta ut soporna, men små saker kan bli stora över tid när man inte pratar på rätt sätt med varandra. Man måste våga visa sig sårbar. Oftast är det så att en tredjedel lyckas återhämta sig, en tredjedel accepterar en halvbra relation och resten går skilda vägar. Många befinner sig tyvärr i mellanmjöl­kslandet. Jag hoppas få folk att må bättre.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden