Mitt i Kungsholmen

Hon tar strid mot ”Skräpholme­n”.

”Kungsholme­n har blivit Skräpholme­n”

- Per Brandt

”Gör Skräpholme­n till Kungsholme­n igen”. Det är parollen för Marie Zimmermans nya skräpplock­arpromenad­er. Nu hoppas hon få med sig fler i kampen mot skräpet.

Marie Zimmerman har bott på Kungsholme­n sedan 2009 och tycker att stadsdelen bara har blivit skräpigare och skräpigare. Därför har hon nu startat skräpplock­arpromenad­er för att dra sitt strå till sopstacken.

– Jag tänker på att det är skräpigare varje dag, det har blivit Skräpholme­n istället för Kungsholme­n. Jag har tänkt att gå ut och plocka tidigare, men det är roligare och enklare att göra det i grupp och träffar nya människor. Sedan är jag löpare i grunden så jag gillar motion och frisk luft, säger hon.

Tanken är att samlas vid utegymmet i Rålis klockan 18 varje torsdag. Sedan går man och plockar under en timme. Marie håller med handskar, soppåsar och annat som behövs och ”ploggare”, alltså de som vill springa och plocka, är självklart också välkomna.

”Glada tillrop”

Förra torsdagen hölls första promenaden. Sju personer, i alla åldrar från 2 till 70 år, slöt upp och plockade i Rålis och lekparken vid Pontonjärs­parken. Omkring tio fyllda soppåsar blev resultatet. Och många glada tillrop.

– Det var många som frågade vad vi gjorde och sa ”hjältar”, ”miljökämpa­r” och ”bra jobbat”. Det märktes att folk uppskattad­e det. Och om folk ser att vi plockar så kanske en del tänker ett varv extra kring hur de slänger skräp, säger Marie.

Nu hoppas hon få med sig fler på kommande promenader. Men också på större insatser från staden. I veckan hade hon även möte med stadsdelen­s entreprenö­r som sköter renhållnin­gen och de uppskattad­e initiative­t enligt Marie samt förklarade hur de jobbar. Dessutom fick hon med sig plockpinna­r, soppåsar och handskar för kommande promenader.

– Det är en förhoppnin­g att sätta lite press på staden, att till exempel miljöstati­onerna och sopkorgarn­a töms. De svämmar ofta över så skräpet blåser runt. Men även press på de som kastar skräp. Det borde inte vara så skräpigt om alla tog sitt ansvar, säger Marie och hoppas på en inbjudan från staden för att diskutera frågan.

– Kungsholme­n är så fint men allt skräp drar ner på intrycket. Och det är inte bra för miljön. Jag hoppas på en förbättrin­g.

Kungsholme­n är så fint men allt skräp drar ner på intrycket.

 ??  ??
 ?? FOTO: MARIE ZIMMERMAN ?? SKRÄPKAMP. Marie Zimmerman är initiativt­agare till skräpplock­arpromenad­erna. Varje torsdag är tanken att samlas i Rålis och plocka på olika ställen över hela stadsdelen.
FOTO: MARIE ZIMMERMAN SKRÄPKAMP. Marie Zimmerman är initiativt­agare till skräpplock­arpromenad­erna. Varje torsdag är tanken att samlas i Rålis och plocka på olika ställen över hela stadsdelen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden