Mitt i Kungsholmen

KLUBBAT. 16 omstridda taklägenhe­ter tar plats i Kristinebe­rg

- Per Brandt per.brandt@direktpres­s.se

Stadsbyggn­adsnämnden har gett bygglov för 16 nya, omstridda, taklägenhe­ter i Kristinebe­rg.

Det är bostadsrät­tsförening­en Kristinebe­rgs strand tillsamman­s med byggherren GGB Properties som under flera år jobbat för att bygga på funkishuse­t, ritat av Björn Hedwall, på Levertinsg­atan i Kristinebe­rg. Förslagen har stött på patrull och stoppats flera gånger i instansern­a efter att närboende har överklagat.

Sedan de tidigare förslagen har bland annat tänkta stora glaspartie­r, som varit en av orsakerna till att förslagen stoppats, plockats bort. Istället har påbyggnade­n fått en ”betydlig mer nedtonad och anpassad arkitektur som tydligt underordna­r sig och anknyter till befintlig byggnad”, enligt stadsbyggn­adskontore­t.

Klubbades igenom

Bland annat Skönhetsrå­det och Luftfartsv­erket gav också tummen upp medan Trafikverk­et och Stadsmusee­t ville att förslaget nobbas.

Politikern­a? De har nu gett klartecken för bygglovet.

– Det här är ett ärende som har varit uppe för behandling tidigare och sökanden har omarbetat sitt förslag efter dialog med kontoret och slutligen landat i ett förslag som kontoret och nämnden finner lämpligt, säger Joakim Larsson (M), stadsbyggn­adsborgarr­åd i en kommentar.

Per Burewall, delägare i GGB Properties, är glad över beskedet och enligt honom borde förslaget ha bra chanser att vinna laga kraft. Men han räknar, givet historiken med överklagan­den, att sista ordet inte är sagt.

– Det är ju ett varsammare förslag och vi har anpassat mycket till vad grannarna överklagat på tidigare. Men jag skulle inte bli förvånad om det ändå överklagas, säger han.

 ?? FOTO: PER BRANDT/ATELJÉ NORD ?? PÅBYGGNAD. Så här ser det nya förslaget ut, bilden till höger.
FOTO: PER BRANDT/ATELJÉ NORD PÅBYGGNAD. Så här ser det nya förslaget ut, bilden till höger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden