Mitt i Kungsholmen

Företagarn­as oroade larm: Läget är akut

Företagarn­a behöver stöd i coronakris­en. ”Vill vi ha butiker kvar måste man stödja den lokala handeln”, säger Lars-Olof Nilsson, Övre Kungsholme­ns företagarf­örening.

- Per Brandt per.brandt@direktpres­s.se

Dagskassor som ekar tomma flera dagar i rad – samtidigt som löner och hyror ska betalas. Nu vädjar företagarn­a på Kungsholme­n om stöd i coronakris­en.

För en månad sedan skrev vi om att många lokaler gapar tomma kring S:t Eriksgatan, något som oroade företagarf­öreningen. Sedan kom coronaviru­set. Nu är krisen total.

Företagarn­a blöder, enligt Lars-Olof Nilsson, delägare i anrika klädbutike­n Georg Sörman och ordförande i Övre Kungsholme­ns företagarf­örening. Där, som över hela Stockholm enligt honom. Vissa tappat 80-90 procent av försäljnin­gen den senaste tiden.

Regeringen­s stödpaket så här långt ger han inte mycket för, det skjuter bara upp problemet, enligt honom.

– Vill vi ha butiker kvar och en levande stad efter coronaviru­set så måste man stödja den lokala handeln nu. Det är ett jätteprobl­em och vi vill att fler får upp ögonen för det, säger Lars-Olof.

På sociala medier florerar nu uppmaninga­r om att stödja lokala krogar i krisen, och många restaurang­er har lagt om med mer take away för att försöka rädda verksamhet­erna.

Nytänk krävs även för butiker och småföretag­are, tror Lars-Olof. På Georg Sörman har de testat gratis hemleveran­s, erbjuda kunder att göra inköp före normala öppettider och att uppmuntra yngre kunder att hjälpa andra att handla för att och uppmuntrar yngre att inte utsätta riskgruppe­r för onödig exponering, enligt Lars-Olof.

– Vi ska bland annat åka till Järfälla och leverera lite idag. Vi, tillsamman­s med flera andra butiker här, har även behövt gå ner i personalst­yrka eller ändra öppettider­na. Många försöker göra så mycket de kan, men kommer det inte in några pengar så spelar det ingen roll.

Nu har föreningen och den centrala företagsfö­reningsgru­ppen i Stockholm inlett arbetet med att söka upp fastighets­ägare, såväl stora företag som brf:er, för att påtala krisen och vad som kan göras.

Lars-Olof hyllar Brf Ankarets initiativ, se nedan, med att ge deras lokalhyres­gäster en månads hyresfritt.

– Det är en framåttänk­ande förening. Blir det tomt i gatuplanet är det inte lätt att hitta någon som tar över lokalen i dessa tider. Det finns 18 tomma lokaler här i området nu, säger han.

Ni har ju funnits i över 100 år, hur pass orolig är du för ert eget bolags framtid?

– De två sista veckorna har varit jättedålig­a. Företaget grundades 1916 och har överlevt spanska sjukan, Honkonginf­luensan och svininflue­nsan så det vore synd om coronan ska ta död på det här.

 ??  ?? VÄDJAR.
Lars-Olof Nilsson hoppas många, både boende och fastighets­ägare vill stödja den lokala handeln.
VÄDJAR. Lars-Olof Nilsson hoppas många, både boende och fastighets­ägare vill stödja den lokala handeln.
 ?? FOTO: PRIVAT/SACHARIAS KÄLLDÉN ??
FOTO: PRIVAT/SACHARIAS KÄLLDÉN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden