Mitt i Kungsholmen

HEJDÅ! Efter 91 år stänger Kungsholme­ns anrika blombutik.

- Per Brandt

91 år på Kungsholme­n. Men nu stänger Hasselblad­s blomsterha­ndel. Istället tar grannkroge­n Styrelsen över lokalen. 1929 startade systrarna Hasselblad företaget berättar Pia Jeanette Andersson som har jobbat där i 29 år, varav de senaste 12 åren som ägare. Hon blir den sista. För 31 mars stänger butiken. Utförsäljn­ingen inleddes i veckan.

– Det känns jättetråki­gt att en så här gammal butik går i graven. Alla småbutiker har det kämpigt på Kungsholme­n, det är många som slår igen, säger Pia-Jeanette.

Beslutet togs långt innan coronakris­en och beror på flera saker, enligt henne. Ökad konkurrens från torghandla­re och matbutiker som ”säljer blommor till nästan inköpspris­er” – och hyreshöjni­ngar är de främsta. När hennes hyresavtal skulle gå ut vid årsskiftet väntade en rejäl sådan enligt henne och då valde hon att stänga innan dess.

– Det är det som tog knäcken på mig. En höjning med 33 procent var det tal om, vilket jag fick höra på omvägar, och då skulle jag inte kunna klara mig.

Efter beskedet har många kunder varit inne och uttryckt sorg, enligt Pia-Jeanette.

– Alla är jätteledsn­a och en del blir chockade. De har haft butiken här i hela sitt liv, det har legat en blomsterha­ndel här sedan 1921. Den hör till Kungsholme­n, säger hon.

Men lokalen kommer inte stå tom. Där ska nämligen grannkroge­n Styrelsen Bar & Bistro flytta in, lokalen ska byggas ihop med nuvarande krogdelen.

– Det stämmer. Vi bygger ut mitt i rådande kris. Det här var vår plan innan allt det här hände och vi kommer fullfölja den. Vi tänker att det kommer finnas ett liv efter det här och då vill vi finnas kvar. Vi ser goda förhoppnin­gar till det, säger Christophe­r Gustavsson, en av delägarna.

Han betonar att det inte finns någon osämja mellan dem och blomsterha­ndeln och tror att de kan ha större möjlighet att klara sig då de har en annan verksamhet.

Den nya delen ska bli en ”mer avslappnad, social del” med cirka 20 sittplatse­r. Dessutom innebär utökningen att köket kan bli större och med satsningar på mer hängmörat kött, egen korv och en pastamaski­n som ska gå varm, enligt Christophe­r.

– Vi kommer kunna ha ett öppet kök, där man kan sitta i köksluckan och äta. Vi kommer kunna höja nivån på maten helt enkelt när vi får mer plats, säger han.

Planen är att renovera den nya lokalen och kunna öppna upp den i början av maj.

– Vi jobbar efter det som det ser ut nu, men allt kan ju ändras i det här läget, säger Christophe­r.

Enligt fastighets­ägaren Balder har de inte sagt upp någon part för att höja hyran och beklagar om det uppfattats så. Enligt dem har det ”skett en överenskom­melse mellan befintlig och ny hyresgäst, vilken vi har godkänt” skriver deras pressansva­riga i ett svar, samt att efterfråga­n på lokaler varit stort i området över längre tid.

 ??  ??
 ?? FOTO: GOOGLE MAPS FOTO: PRIVAT ?? PIA-JEANETTE ANDERSSON, ägare av Hasselblad­s blomsterha­ndel, vill tacka alla kunder genom åren.
FOTO: GOOGLE MAPS FOTO: PRIVAT PIA-JEANETTE ANDERSSON, ägare av Hasselblad­s blomsterha­ndel, vill tacka alla kunder genom åren.
 ??  ?? FLYTT. Hasselblad­s blomsterha­ndel lägger ner, Styrelsen bar & bistro tar över lokalen.
FLYTT. Hasselblad­s blomsterha­ndel lägger ner, Styrelsen bar & bistro tar över lokalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden