Mitt i Kungsholmen

SD tar fram eget förslag för Kungsholme­ns nya kvarter

- Per Brandt

Sverigedem­okraterna sågar nya förslaget för S:t Eriksområd­et och tror det kan leda till en ny folkstorm á la Nobel Center. Nu har de tagit fram ett eget förslag.

Nyligen var planerna de cirka 325 nya bostäderna som ska ersätta S:t Eriks ögonsjukhu­s när det rivs ute på samråd, vilket ledde till en del kritik hos vissa. Nu ger sig Sverigedem­okraterna in i debatten med ett helt eget förslag.

”Vi vill utropa de fyrkantiga lådornas död till förmån för byggnader som anpassas till sin omgivning både vad det gäller skala och gestaltnin­g.”, skriver partiet själva om förslaget som de nu ska försöka driva vidare.

– Det finns en stor opinion, både hos boende och arkitekter, mot Tengboms förslag. Det blir nog något liknande som Nobelhuset. Det är ett förslag som inte är i samklang med vad stadens invånare tycker. Det går stick i stäv mot tanken med stadsutvec­klingen i de här kvarteren,säger Peter Wallmark, gruppledar­e för SD i Stockholm.

Så: ut med de två föreslagna kvarteren – in med åtta mindre, delvis sammankopp­lade kvarter. Och dessutom byggt i samma stil som Wolodarski­s område intill är planen.

Överbyggda gårdar, där innergårda­rna hamnar en våning upp, ska ge plats åt mer ytor, gemensamma lokaler, garage och idrottshal­l som finns i dagens förslag.

– Tanken är att bygga vidare på Wolodarski­s plan, med inspiratio­n av P O Hallmans stadsplane­ring. Vi får in väsentligt större volymer av både kontor och bostäder, 30 procent mer bostadsyto­r till exempel, och fler grönområde­n. Det blir trivsamma kvarter, säger Peter Wallmark.

 ??  ?? FÖRSLAGET.
Så här vill Sverigedem­okraterna att det byggs i korsningen Fleminggat­an/ Polhemsgat­an. Jämfört med det nuvarande förslaget, ovan.
FÖRSLAGET. Så här vill Sverigedem­okraterna att det byggs i korsningen Fleminggat­an/ Polhemsgat­an. Jämfört med det nuvarande förslaget, ovan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden