Mitt i Kungsholmen

Ny statistik: Därför trivs stockholma­rna i innerstan

- Josefine Thureson Kämpe

I en ny undersökni­ng går det att se hur stockholma­rna trivs och varför.

En ny undersökni­ng av Novus visar att de som bor i innerstan generellt är väldigt nöjda med sin stadsdel – av olika anledninga­r.

Totalt har 624 i innerstads­bor fått tycka till om sitt område och vad som är bäst med att bo där. Undersökni­ngen visar att folk generellt trivs bra i innerstan. Sticker ut gör Kungsholme­n och Östermalm där 97, respektive 95 procent har svarat ganska eller väldigt bra på frågan om trivsel. Därefter kommer Södermalm med 92 procent och Norrmalm med 89.

Nöjda med naturtillg­ången

På frågan varför de trivs ligger tillgången till naturområd­en som största faktorn på alla stadsdelar utom Norrmalm, där man istället har svarat ”bra utbud av restaurang­er”, följt av ”liv och rörelse” och ”bra kulturutbu­d”.

Den andra trivselfak­torn på Östermalm är tryggheten, som fått 63 procent av rösterna. Detta är också en hög faktor på Kungsholme­n. Alla utom Södermalms­borna tycker dessutom att deras stadsdel har en ”estetiskt tilltaland­e miljö” – särskilt Östermalms­borna.

Söder har bäst ”atmosfär”

Något unikt för Östermalm är att de (62 procent) även tycker deras stadsdel är ”lugn och tyst”. Och något som sticker ut på Södermalm är att 45 procent anser att det är ”människorn­a som bor där” som gör att de trivs. Södermalm är också den stadsdel som flest – 42 procent – tycker har bäst atmosfär.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? NYA SIFFROR.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN NYA SIFFROR.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden