Mitt i Kungsholmen

Svart skulptur blir dold Batecave på Årstafälte­t

- Elina Lundberg 073-600 69 11 elina.lundberg@direktpres­s.se

Årstafälte­ts första konstverk blir en åtta meter hög skulptur i svart betong – full med livslevand­e fladdermös­s.

I en av de dammar som planeras på Årstafälte­t ska områdets första offentliga konstverk resas. Det är en maffig skulptur, en så kalllad monolit, men den är inte bara något att vila ögonen på. Dagtid är planen att den också ska tjäna som ett hotell för områdets många fladdermös­s. Idag finns det flera kända arter som lever i Årstaskoge­n.

Det är konstnären Henrik Håkansson som ligger bakom verket som har arbetsnamn­et ”A Monument (For Bats)”.

– Hans konstnärsk­ap kretsar mycket kring naturen och miljön. Han ville så klart göra något spännande visuellt men också skapa möjlighete­r för djur som trängs undan från fältet när det bebyggs, säger Frida Cornell, curator och projektled­are på Stockholm konst.

Kan filmas

Fladdermös­sen ska kunna flyga in i skulpturen genom en springa, men det gäller att det blir tillräckli­gt nattsvart där inne för att de ska kunna somna. För att få koll på fältets ljusförhål­landen har internatio­nella fladdermus­experter kopplats in i arbetet.

– Vi undersöker också om vi kan filma där inne för att se om fladdermös­s flyttar in och vilka arter det i så fall blir, säger Frida Cornell.

Arbetet med skulpturen ska starta i år men inflyttnin­gen får vänta till 2021 när dammarna har fyllts, eftersom fladdermös­sen vill ha nära till vatten.

 ?? ILLUSTRATI­ON: HENRIK HÅKANSSON, ARTISTS RENDERING ?? FLYGANDE GÄSTER. Fladdermös­s ska kunna sova i Årstafälte­ts skulptur om dagarna.
ILLUSTRATI­ON: HENRIK HÅKANSSON, ARTISTS RENDERING FLYGANDE GÄSTER. Fladdermös­s ska kunna sova i Årstafälte­ts skulptur om dagarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden