Mitt i Kungsholmen

Tips för barnens frågor om corona

När krisen sköljer över världen gäller det att vara varsam med informatio­nen – särskilt inför barnen. Rädda Barnen tipsar via sin sajt om hur du kan prata ditt barn. VIRUSORO. Ta dig tid att lyssna – och svara

- Daniel Cannervik daniel.cannervik@direktpres­s.se

Med coronaviru­sets krisartade konsekvens­er blir nyheterna och våra samtal därefter. Kris och katastrof var vi än tittar. Och barn snappar upp det mesta, även ganska små barn.

Om inte annat märker de av alla nya vardagsrut­iner.

Att prata med barnen om det som händer är viktigt för att lugna och skapa trygghet. Rädda Barnens psykolog Sofia Bidö ger här fem tips om hur man kan prata med barn om coronaviru­set.

1. Prata med barn om deras

oro. Barn påverkas av allt prat just nu, men kanske ännu mer av hur vuxna i deras närhet hanterar saken. Nya rutiner för att förbygga smittsprid­ning på förskolor och skolor kan leda till att barnen på allvar tror att det har hänt eller kommer att hända något farligt.

2. Ta dig tid att lyssna ordentligt.

Se till att du har gott om tid och kan lyssna på vad barnet har att säga. Välj en tidpunkt när ni vanligen brukar prata med varandra, som vid middagsbor­det eller vid läggdags, och när du själv känner dig lugn.

3. Utgå från barnets frågor.

Ge inte barn överflödig vuxeninfor­mation och onödiga detaljer, utan svara på det de faktiskt undrar över. Skräm inte barnet genom att ge mer informatio­n än vad hen är mogen för eller frågar efter. Barn i skolåldern har ofta redan en del informatio­n från nyhetsrapp­ortering och sociala medier, vilket gör det extra viktigt att du utgår från vad barnet vet om saken. Generellt brukar barn komma med en fråga för att sedan behöva tänka ett tag och sedan återkomma med en ny fundering. Barn tar ofta in skrämmande saker i små portioner.

4. Håll dig endast till fakta.

Svara så sakligt som möjligt på barnets frågor och anpassa ditt språk till barnets ålder. Var källkritis­k, följ Folkhälsom­yndigheten­s råd, ge barnet informatio­n om nya rutiner och förklara varför ni gör så nu.

5. Behåll lugnet och sprid

hopp. När vuxnas eget orossystem drar igång kan det påverka barnet mycket mer än det barnet faktiskt vet.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ORO. Att svara lugnt och sakligt på barnens frågor är viktigt för att lugna och skapa trygghet, menar Rädda Barnens psykolog.
FOTO: MOSTPHOTOS ORO. Att svara lugnt och sakligt på barnens frågor är viktigt för att lugna och skapa trygghet, menar Rädda Barnens psykolog.
 ??  ?? Sofia Bidö, psykolog.
Sofia Bidö, psykolog.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden