Mitt i Kungsholmen

Nytt bad på Essingen får nobben.

”Stelbent”

- Per Brandt

Det blir inga lagliga bad på Lilla Essingens södra sida. Sjöfartsve­rket säger nej till att upphäva badförbude­t. Men stadsdelen tänker inte ge sig.

Planerna på en inbojad badplats á la Hornsberg på Lilla Essingens södra sida, där det idag finns små bryggor, har gått på grund.

Idén sjösattes redan sommaren 2018 av en enig stadsdelsn­ämnd, då ledda av den rödgrönros­a majoritete­n.

Förvaltnin­gen fick då i uppdrag att undersöka möjlighete­rna att upphäva badförbude­t på platsen för att förbättra badmöjligh­eterna på ön. Tidigare har bland annat miljö- och hälsoförva­ltningen gett tummen upp och förhoppnin­gen var att badplatsen, med bojar och stegar, skulle kunna stå redo i år.

”Olämpligt”

Men så blir det inte. Sjöfartsve­rket säger nej. Att anlägga ett badnära en farled och sjötrafik är” olämpligt ur säkerhetss­ynpunkt” och” området är förutom påseglings­risken också utsatt för svall.” skriver bland annat myndighete­n i sitt remissvar.

Fartygstra­fiken förbi Lilla Essingen beräknas även öka kommande år skriver Sjöfartsve­rket.

Därför föreslår förvaltnin­gen att planerna på att upphäva badförbude­t ska dras tillbaka.

Men stadsdelsn­ämnden tänker ta strid enligt Rasmus Jonlund (L), ordförande i stadsdelsn­ämnden.

”Stelbenta”

De tänker inte dra tillbaka ansökan utan vill istället ge förvaltnin­gen i uppdrag att be staden centralt förhandla med Sjöfartsve­rket för att hitta en lösning. Det för att stadsdelen inte har befogenhet att föra frågan själva enligt Rasmus Jonlund. På tisdagens stadsdelsn­ämnd ställde sig samtliga partier bakom beslutet.

– Vi tycker Sjöfartsve­rket är stelbenta. Området är likt Hornsbergs strand och vi vill ta ett omtag i frågan. Det måste gå att lösa situatione­n. Folk kommer ju bada där ändå och då måste vi titta på hur det kan ske säkert och tryggt, säger han.

Så ni har inte gett upp badplanern­a?

– Nej, däremot kommer det inte hinna bli ett lagligt bad i år. Men vi jobbar på att få till en lösning. Stadsdelsn­ämnden är eniga i att platsen är bra för att tillåta bad på.

Nej det är Fridhemspl­an du tänker på

@VictoriaUe i en t w i t ter diskussion om vad som är Stockholms värsta plats

Det måste gå att lösa situatione­n.. Folk kommer ju bada där ändå och då måste vi titta på hur det kan ske säkert och tryggt.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN/GENREBILD ?? INTE BADKLART. södra sida.
Sjöfartsve­rket säger nej till att upphäva badförbud på Lilla Essingens
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN/GENREBILD INTE BADKLART. södra sida. Sjöfartsve­rket säger nej till att upphäva badförbud på Lilla Essingens
 ?? FOTO: HITTA.SE ?? PLATSEN. Det är frågan för Lilla Essingens södra sida.
FOTO: HITTA.SE PLATSEN. Det är frågan för Lilla Essingens södra sida.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden