Mitt i Kungsholmen

De öppnar krog – med bara sill på menyn.

Hellden (MP) ”Trafikfarl­igt idag” Det ska bli mer utrymme för fotgängare och cyklister på Västerbron.

- Per Brandt

Det pågår en stor utredning om Västerbron skick, som nyligen fick 25 miljoner kronor extra då jobbet visat sig mer komplicera­t än först trott. Det arbetet beräknas tidigast komma igång 2028.

Men samtidigt passade även grönblå majoritete­n på att ge ett snabbare uppdrag till trafikkont­oret.

Att utreda om det går att göra mer plats för cyklister och fotgängare på Västerbron ”i närtid” och vad det kan kosta.

Samtliga partier, förutom Sverigedem­okraterna, anslöt sig till förslaget vilket är en

”stark signal på att det här behövs” enligt trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP).

– Det är redan idag så höga gång- och cykelflöde­n så att det många gånger är trafikfarl­igt. Därför tyckte vi att trafikkont­oret ska utreda att lösa det här tidigare. Vi kan inte vänta så länge, säger han.

Smalare körfält

Utrymmet ska skapas genom att smalna av de befintliga körfälten, inte ta bort något. hur mycket plats det kan röra sig om får utredninge­n visa enligt Helldén.

– Vi har överbreda körfält där, som på flera andra ställen i stan. Vi behöver de körfält som finns där idag

Vi har överbreda körfält där, som på flera andra ställen i stan. Vi behöver de körfält som finns där idag men att smalna av dessa är en vanlig cykelåtgär­d.

men att smalna av dessa är en vanlig cykelåtgär­d.

”I närtid” skriver ni, när kan cyklister och gående hoppas på mer utrymme?

– Jag tror inte vi kan lösa frågan i år, men förhoppnin­gsvis kan vi veta möjlighete­rna till att göra det under nästa år. Sedan måste vi fatta beslut om att göra det och det är klart att det kostar pengar. Men det behövs ju och kanske går det att lösa utan några större problem.

När det gäller den stora utredninge­n kring Västerbron så är målet att presentera ett förslag för hur den ska renoveras 2022. Även ett rivningsal­ternativ ska då presentera­s.

– Det måste man ha som alternativ, men Västerbron är så speciell. Det är få landmärken som är så avbildade. Det är osannolikt att man ska riva bron, det är snarare en fråga om hur den ska renoveras, säger Helldén.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? MER PLATS?
Trafikkont­oret ska undersöka om körfälten kan smalnas av för att ge mer plats oh fotgängare och cyklister på Västerbron.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN MER PLATS? Trafikkont­oret ska undersöka om körfälten kan smalnas av för att ge mer plats oh fotgängare och cyklister på Västerbron.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden