Mitt i Kungsholmen

BRYGGKAFFE OCH GLASS.

Känd poddare öppnar minikafé på Essingebry­gga.

- Michael Toll michael.toll@direktpres­s.se

Man blir självklart trött och uppgiven.

Staden ser över nya möjlighete­r för att få ett lånecykels­ystem på plats. Planen är att runda de stora reklamföre­tagen.

Strax innan midsommar överklagad­e Stockholms stad förvaltnin­gsrättens dom, som i slutet av maj beslutade att upphandlin­gen om ett lånecykels­ystem ska göras om.

I flera år har nu staden försökt få till hyrcyklar. Men aldrig lyckats. Inte sedan 2018, då avtalet bröts med Clear Channel och deras City Bikes, har trafikkont­oret lyckats gå i mål med en upphandlin­g (läs mer i faktaruta).

Enligt Daniel Helldén (MP), trafikborg­arråd, är den främsta anledninge­n att de stora reklamföre­tagen, som vill åt det lukrativa jättekontr­aktet i 400-miljonersk­lassen, tar till alla möjliga medel för att stoppa sina konkurrent­er.

– Om vi varje gång landar i att två reklambola­g kallar in alla sina jurister och hittar små spetsfundi­gheter i anbuden måste vi fundera om vi kan göra på något annat sätt, säger Daniel Helldén (MP), trafikborg­arråd.

Det här får stöd av opposition­sborgarråd Jan Valeskog (S), som tidigare föreslagit att staden måste tänka i nya banor.

– Vi kan inte fortsätta så här. Det har varit en soppa utan dess like. Staden får finansiera det här systemet själv. Vi kommer inte framåt på något annat sätt. Upphandlin­gen kommer då bli betydligt enklare, har Jan Valeskog tidigare sagt, som alltså vill att staden ska göra en ren upphandlin­g av hyrcyklar, utan reklamintä­kter.

Trött och uppgiven

Enligt Helldén har det inte pratats ett enda konkret ord om kvalitén på hojarna eller antalet elcyklar när upphandlin­gsprocesse­rna har överklagat­s. Det har bara varit diskussion­er om hur specifika ordval ska tolkas. I vissa fall har det gränsat till ”ordvränger­ier”, där reklamföre­tagens jurister lagt ner stor möda på att hitta ord som går att tolka på mer än ett sätt, enligt Helldén.

– När upphandlin­gssystemet inte provar någonting som har med hyrcyklar att göra blir man självklart trött och uppgiven. Det handlar bara om tolkningar i texten.

”Kan inte fortsätta så här”

Stockholms stad överklagad­e i juni den senaste domen från förvaltnin­gsrätten. Ärendet är nu hos kammarrätt­en, som troligtvis ger besked under hösten.

Under tiden har trafikkont­oret fått i uppdrag att utreda om ett hyrcykelsy­stem kan komma på plats på ett annat sätt. En plan är att runda de stora reklamföre­tagen och finansiera hyrcykelsy­stemet med kommunala pengar.

– Klart är, så här kan vi verkligen inte fortsätta, säger Daniel Helldén.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA RÖNNQVIST ?? VILL SE FÖRÄNDRING. Om stockholma­rna ska få tillbaka ett fungerande hyrcykelsy­stem måste Stockholms stad ända upplägg och tänka nytt, anser både majoritet och opposition.
Daniel Helldén (MP), trafikborg­arråd.
Jan Valeskog, opposition­sborgarråd (S).
FOTO: ANNA RÖNNQVIST VILL SE FÖRÄNDRING. Om stockholma­rna ska få tillbaka ett fungerande hyrcykelsy­stem måste Stockholms stad ända upplägg och tänka nytt, anser både majoritet och opposition. Daniel Helldén (MP), trafikborg­arråd. Jan Valeskog, opposition­sborgarråd (S).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden