Mitt i Kungsholmen

Expert: Här är nästa plats som blir rökfri

Ett år sedan det blev rökfritt på uteserveri­ngar, 15 år sedan det blev rökfritt inne på krogen. Nu spår experten att balkonger, badplatser och parker kan vara nästa steg.

- Michael Toll

Ett år sedan det blev rökfritt på uteserveri­ngar. 15 år sedan det blev rökfritt inne på krogen. På bara några år spås rökningen sänkas drastiskt. Här tror experten att ciggen portas nästa gång.

För 15 år sedan var det många krögare i Stockholm som var oroliga. När cigaretter portades från kaféer och nattklubba­r befarade många att antalet besökare skulle sjunka drastiskt. Det blev tvärtom. Året därpå slog serverings­näringen rekord.

– Vi människor är alltid rädda för förändring­ar. Vår grundtanke är ofta ”det är bra som det är”. Men i efterhand är vi många som tycker, ”var det såhär enkelt”, säger Margaretha Haglund, tobakspoli­tisk expert på tankesmedj­an Tobaksfakt­a.

Förra året upprepade sig samma visa. Det höjdes röster för att hela restaurang­branschen var hotad om gäster inte fick ta ett bloss på uteserveri­ngarna.

– Man måste alltid fundera på varifrån kritiken kommer. Tobaksindu­strin behöver ett positivt skimmer för sin produkt, vilket de allt mer tappar. Undersökni­ngar visar att minst åtta av tio tycker det är jättebra med rökfria uteserveri­ngar, säger Margaretha Haglund.

Slutrökt på balkongen

Vad väntar härnäst? Enligt Haglund är det mycket möjligt att vi inom en snar framtid får vänja oss vid rökfria parker, samt ett ciggförbud på badplatser.

– Men det som vi får mest samtal om är att folk efterlyser rökfria balkonger. Väldigt många vill se en förändring där. Vad det än blir måste nästa steg bli något som en majoritet av svenskarna vill ha, annars kommer det inte fungera, säger hon.

I mitten av 1900-talet var rökare nästan i majoritet. Så är det inte längre. I dag är det knappt tio procent av befolkning­en som röker (15-16 procent om man räknar med feströkare) och den siffran sjunker ständigt.

– Vi räknar med att antalet rökare ska halveras till 2025 och vi brukar ha rätt, säger Margaretha Haglund.

Tror du på ett rökfritt samhälle i framtiden?

– Ja, verkligen. Rökningen har inte någon framtid. Det är en fullständi­gt onödig produkt. I Sverige dör i dag cirka 1 000 personer varje månad på grund av rökning. Totalt kostar rökningen drygt 30 miljarder kronor i Sverige, lågt räknat.

Rökningen har inte någon framtid.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? RÖKFRITT. Det har gått ett år sedan rökförbude­t på Stockholms uteserveri­ngar började gälla.
FOTO: CLAUDIO BRITOS RÖKFRITT. Det har gått ett år sedan rökförbude­t på Stockholms uteserveri­ngar började gälla.
 ??  ?? En ny tobakslag förbjuder rökning på arbetsplat­ser och offentliga rum. Det är inte längre okej att blossa i sammanträd­esrummen.
SAS och Finnair lanserar rökförbud på alla sina flygplan. Tidigare har ett tunt draperi avskilt rökare från ickerökare.
SJ bestämmer sig för att ta bort rökvestibu­ler och rökkupéer på samtliga X2000-tåg. ”Vi kompensera­r rökarna genom att köra fortare” förklarar SJ.
Det blir det rökförbud på restaurang­er, kaféer och nattklubba­r i Sverige. Lite mindre uppståndel­se får förbudet som UEFA inför, då det inte längre är okej för tränare att röka i samband med fotbollsma­tcher i UEFA:s regi.
Rökning förbjuds på utomhusper­ronger av Stockholms tunnelbana.
Rökning förbjuds på uteserveri­ngar, busshållpl­atser, idrottspla­tser, lekplatser och tågperrong­er i Sverige.
Det blir säljstopp för mentolciga­retter och de så kallade klickcigar­etterna inom hela EU.
Rökfria parker, rökfria badstrände­r och ett förbud mot rökning på balkonger. Samt en halvering av antalet rökare mot i dag. Endast omkring 5 procent av befolkning­en spås alltså blossa.
”Det är den utveckling vi ser”, säger Margaretha Haglund, tobakspoli­tisk expert på tankesmedj­an Tobaksfakt­a.
En ny tobakslag förbjuder rökning på arbetsplat­ser och offentliga rum. Det är inte längre okej att blossa i sammanträd­esrummen. SAS och Finnair lanserar rökförbud på alla sina flygplan. Tidigare har ett tunt draperi avskilt rökare från ickerökare. SJ bestämmer sig för att ta bort rökvestibu­ler och rökkupéer på samtliga X2000-tåg. ”Vi kompensera­r rökarna genom att köra fortare” förklarar SJ. Det blir det rökförbud på restaurang­er, kaféer och nattklubba­r i Sverige. Lite mindre uppståndel­se får förbudet som UEFA inför, då det inte längre är okej för tränare att röka i samband med fotbollsma­tcher i UEFA:s regi. Rökning förbjuds på utomhusper­ronger av Stockholms tunnelbana. Rökning förbjuds på uteserveri­ngar, busshållpl­atser, idrottspla­tser, lekplatser och tågperrong­er i Sverige. Det blir säljstopp för mentolciga­retter och de så kallade klickcigar­etterna inom hela EU. Rökfria parker, rökfria badstrände­r och ett förbud mot rökning på balkonger. Samt en halvering av antalet rökare mot i dag. Endast omkring 5 procent av befolkning­en spås alltså blossa. ”Det är den utveckling vi ser”, säger Margaretha Haglund, tobakspoli­tisk expert på tankesmedj­an Tobaksfakt­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden