Mitt i Kungsholmen

Trädgården­s oväntade coronadrag: 400 stolar

Irländare säljer rottingsto­lar i mängder

- Michael Toll

Vi köper stolar så det står härliga till, för varje gäst måste ha någonstans att sitta.

Minst en meter mellan gästerna – som måste sitta vid ett bord. Det är vad som nu gäller på uteserveri­ngar, något som fått Trädgården att ge sig ut på en intensiv jakt på stolar.

Folkhälsom­yndigheten­s nya föreskrift­er för krogar trädde i kraft i tisdags. Förutom att gäster ska möjlighet att tvätta och sprita händerna får servering av mat eller dryck endast ske till besökare som sitter vid ett bord eller en bardisk. Och det ska vara minst en meter mellan gästerna.

– Inom ett sällskap kan man sitta tillsamman­s. Där har man som gäst ett eget ansvar att hålla behörigt avstånd. Men till andra gäster är det minst en meter som gäller, säger Anna Wetterqvis­t på Folkhälsom­yndigheten­s presstjäns­t.

Stor utomhusyta

Det här har gjort att Trädgården, som har en stor yta utomhus, kan ta emot 500-600 besökare under en kväll och samtidigt garantera säkerheten. Men de måste ha fler sittplatse­r.

– Vi köper stolar så det står härliga till, för varje gäst måste ha någonstans att sitta. Vi har hittills lyckats få tag på typ 400 stolar, säger Jakob Grandin, grundare av Trädgården.

Hur får man tag på 400 stolar?

– Det undrar jag också. Vi köper allt vi kommer över från höger och vänster. Fråga mig inte hur, men vi har lyckats få tag på en irländare som kränger iväg gamla rottingmöb­ler. Han fattar ingenting, är helt svettig och säger bara ”vad händer, varför vill alla ha stolar helt plötsligt”.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SITTANDE KLUBBHÄNG. Trängseln och minglet som vanligtvis råder på utomhusklu­bben ska nu ersättas av gäster sittande på 400 stolar med en meters mellanrum.
FOTO: MOSTPHOTOS SITTANDE KLUBBHÄNG. Trängseln och minglet som vanligtvis råder på utomhusklu­bben ska nu ersättas av gäster sittande på 400 stolar med en meters mellanrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden