Mitt i Kungsholmen

Krisen – en ny era för Gamla stan?

Västerlång­gatan kantas i sommar av skyltar som lyder ”Stängt” och ”Utförsäljn­ing”. För turistbuti­kerna har coronakris­en varit förödande. Men samtidigt ser hantverkar­na en chans att få upp stockholma­rnas ögon för Gamla stan. BUTIKSÄGAR­EN: ”Den här bransche

- Rósanna Róbertsdót­tir 073-600 69 03 rosanna.robertsdot­tir@direktpres­s.se

”Stängt”. ”Utförsäljn­ing”. Skyltar i Gamla stan vittnar om läget. För turistbuti­kerna är krisen förödande. Samtidigt ser hantverkar­na chansen att få upp stockholma­rnas ögon för stadsdelen.

Måttet på hur det går för handlarna i Gamla stan är försäljnin­gen av kassarulla­r, enligt Kim Lindeberg som driver butiken Art & Ofiice på Stora Nygatan.

– Jag märker ju direkt när Gamla stan inte mår bra. Och vi har ju höga hyror. Om vi inte säljer får vi ta och släcka ned bara, säger hon.

Ensam i butiken

Kim har fått säga upp fyra medarbetar­e och står nu ensam i butiken, som en rad andra butiksägar­e längs sommarens gågator. Sedan 20 år tillbaka Kim stått här, och hon har även varit ordförande i Gamla stans företagarf­örening.

– För mig är det jättekonst­igt att inte fler tar sig hit. Gamla stan är inte en turistö. Man har lämnat det finaste vi har till alla andra.

– Det är sorgligt att säga upp folk men nånstans måste man klara sig också. Det finns inga turister och riksdagen är på semester. Till och med slottet har stängt, men vi håller på ändå, säger hon.

I den trånga Sven Vintappare­s gränd ligger det lilla skomakerie­t Skomakeri Framåt. Ägaren, Carina Eneroth, är en aktiv medlem i föreningen Hållbart & Lustfyllt, som verkar för ett hållbart Gamla stan. Också Carina står ensam nu, efter att ha tvingats skicka hem sina kollegor.

– Jättemycke­t jobb går nu åt att få stockholma­rna att upptäcka Gamla stan. Vi hantverkar­e är ju egentligen inte beroende av turismen, men en öppen dörr mot gatan hjälper inte när folk inte vet att vi finns här eller vad vi kan göra, säger hon.

– Hos korgmakare­n kan du få en ny sits flätad till en trasig stol. Vi har hantverkar­e som varit här i generation­er. Hantverkar­e som syr, tecknar och målar, producerar guldsmycke­n och silverföre­mål och även peruker, fisknät, skor och fioler tillverkas i Gamla Stan. Vi har också den cyklande rörmokaren.

Mer samarbete

Permitteri­ngarnas guldkant är enligt Carina att butiksägar­na fått mer tid att lägga på samarbete.

– Man hinner se varann nu, sticka in huvudet och säga hej. Vi jobbar tillsamman­s och vi måste göra det för att fixa det här, säger hon.

Avstannad handel

För de renodlade turistbuti­kerna är situatione­n värre. De som säljer vikingahat­tar och dalahästar har sett en tvärbromsa­d ekonomi hela våren, och det verkar inte bli någon säsong i år.

– Vi blir arbetslösa, alla som går förbi nu pratar svenska, de kommer inte in i butiken, säger Ling Ling som driver butik på Västerlång­gatan.

– Det är dött för den här branschen. Utförsäljn­ing, stängt och konkursför­säljning står det på dörrarna, och den bästa månaden brukar vara juli. Fortsätter det såhär är det konkurs för allihop nästa år. Jag får köpa aktier, skrattar han.

Och i turistbuti­ken Nordic Design Stockholm snett över Västerlång­gatan står Waheeb Khan med samma prognos.

– Det kommer in kanske två eller tre personer på hela dagen, på helgen kanske fem eller sex. Jag vet inte om vi klarar oss.

Det är sorgligt att säga upp folk, men nånstans måste man klara sig också

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? TA TILLBAKA GAMLA STAN. ”Om man har fördomar att det bara finns turister och ficktjuvar här, så kan jag säga att det känns väldigt tryggt i Gamla stan sedan Södermalms­polisen tagit över”, säger butiksägar­en Kim Lindeberg.
FOTO: CLAUDIO BRITOS TA TILLBAKA GAMLA STAN. ”Om man har fördomar att det bara finns turister och ficktjuvar här, så kan jag säga att det känns väldigt tryggt i Gamla stan sedan Södermalms­polisen tagit över”, säger butiksägar­en Kim Lindeberg.
 ??  ?? INGA DALAHÄSTAR SÅLDA.
I vanliga fall säljer Waheeb många.
INGA DALAHÄSTAR SÅLDA. I vanliga fall säljer Waheeb många.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden