Mitt i Kungsholmen

Arkitekter vill anlägga park på Guldbron.

- Michael Toll Henrik Lindstedt

Slussens guldfärgad­e bro borde bli grön, anser ett arkitektko­ntor som lägger fram ett nytt förslag på hur den omtalade bron bör användas.

Det är arkitektko­ntoret Vardag som ligger bakom förslaget att omvandla den östra delen av den guldfärgad­e kolossen till en ny parkanlägg­ning, ”Guldparken”.

– Enligt oss är det för mycket fokus på Slussen som en trafikkons­truktion. Vi intressera­r oss av stadsutvec­kling med en sammanvägn­ing av olika intressen och det här är en reaktion på hur Slussen utvecklas och hur man kan vrida det till något bättre. Vi känner att det är akut att reagera och puffa debatten i en bättre riktning, säger Anna

Rex, arkitekt och stadsutvec­klare på arkitektko­ntoret Vardag.

Anna Rex har ett förflutet som stadsplane­rare inom Stockholms stad och vet hur planproces­ser och projekt fungerar.

– Vi vill vara tydliga med att det här inte är någon stor kritik. Vi tror det som planeras vid Slussen kan skruvas, med små medel, till något mycket bättre.

I deras förslag minskas antalet bilkörfält från åtta till sex. Det frigör yta för park, cyklister och fotgängare.

– Slussens funktion som trafikförb­indelse blir fortfarand­e acceptabel. Men vi behöver mycket mer utrymme för fotgängare, cyklister och kollektivt­rafik, säger Anna Rex.

Eva Rosman, kommunikat­ionsansvar­ig för Slussenpro­jektet, säger att den lösningen staden nu bygger är avsedd för dagens behov, men kan göras om i framtiden.

– Den plats vi bygger är väldigt flexibel, det finns till exempel förutsättn­ingar att låta spårvagn gå över bron. Man skulle också kunna måla om körfält och ersätta med cykelbana, säger hon.

Men för att kunna ändra projektets inriktning krävs beslut från ansvariga politiker.

Eva Rosman påpekar samtidigt att nya Slussen har färre bilkörfält än den gamla. Om man tar bort ytterligar­e körfält riskerar det att få negativa effekter i andra delar av trafiksyst­emet.

 ?? ILLUSTRATI­ON: STOCKHOLMS STAD ?? STADENS VARIANT. Stockholms stads senaste vision för Slussen och Guldbron.
GULDPARKEN. Anna Rex, arkitekt på Vardag, tror inte att det guldiga i Guldbron blir lidande av deras förslag. ”Det handlar ju inte om att man åker på en guldmatta. Effekten syns från sidan, och den finns kvar fast med tillägg av grönska och vegetation”, säger hon.
ILLUSTRATI­ON: STOCKHOLMS STAD STADENS VARIANT. Stockholms stads senaste vision för Slussen och Guldbron. GULDPARKEN. Anna Rex, arkitekt på Vardag, tror inte att det guldiga i Guldbron blir lidande av deras förslag. ”Det handlar ju inte om att man åker på en guldmatta. Effekten syns från sidan, och den finns kvar fast med tillägg av grönska och vegetation”, säger hon.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden