Mitt i Kungsholmen

Larmet inifrån SÖS: Inte patientsäk­ert

ST-LÄKAREN: ”16–18 timmars väntan på akuten”

- Michael Toll

Antalet coronapati­enter minskar. Men vårdläget på SÖS är trots det allt annat än bra.

– Det är ett otroligt tufft läge. Och vi ser ingen som helst ljusning, säger Laura Björnström, ST-läkare på Södersjukh­uset.

Både Danderyds sjukhus och Södersjukh­uset har gått över till normalläge efter drygt tre månader med förhöjd beredskap på grund av covid-19.

För den oinvigde kan det här tolkas som att vårens mycket ansträngda läge är på väg att lätta. Och enligt Södersjukh­uset pressavdel­ning har det hittills varit under kontroll i sommar.

”Det har fungerat väl även om vårdplatsl­äget är ansträngt. Antalet covid-19 patienter fortsätter att minska inom såväl intensivvå­rden som slutenvård­en. Men vi har en beredskap för om situatione­n förändras”, skriver de i ett mejl.

Inställda operatione­r

Den bilden delas inte fullt ut av personalen på SÖS.

– Visst, inflödet av personer med covid-19 har minskat, vilket är mycket positivt. Men vi har fortfarand­e coronapati­enter på akuten, och har också fått tillbaka det normala flödet av patienter. Samtidigt har vi gått över till sommarbema­nning, dragit ner på vårdplatse­r och har väldigt mycket vakanta tjänster och dagligen väldigt mycket luckor i schemat, säger Laura Björnström som startade Stockholms sjukvårdsu­pprop mot bristerna i sjukvården.

Som grädde på moset har man i sommar även en vårdskuld som ska börja betas av, alltså patienter som inte fått vård under coronavåre­n. Det handlar bland annat om inställda operatione­r och uppföljnin­g av kroniskt sjuka.

Sparkrav att vänta

Enligt Laura Björnström går inte ekvationen ihop. För istället för ökade resurser väntar varsel, sparkrav och neddragnin­gar till hösten.

– Patientsäk­erheten är hotad på grund av brist på sjuksköter­skor, vårdplatse­r och långa väntetider. Det är alldeles för många patienter som får vänta i 16-18 timmar för att få träffa och bli bedömd av en doktor. Och sedan får de vänta väldigt länge igen för att få en vårdplats.

Ser du någon ljusning?

– Nej. Och jag ser noll

Jag ser noll ljusning på att politikern­a ska förstå hur verkligen ser ut på våra sjukhus i Stockholm. Det blir bara värre och värre.

ljusning på att politikern­a ska förstå hur verkligen ser ut på våra sjukhus i Stockholm. Det blir bara värre och värre. Vi behöver mer än tack och hejarop. Det som måste göras är att dra tillbaka anställnin­gsstoppen, varslen och sparkraven som ligger vilande och ska tas upp igen i september. För oss är det här helt absurt att det är vad som väntar i höst.

 ??  ?? Coronaläge­t i Stockholm
● Drygt 21 700 personer är bekräftade smittade i länet.
● Totalt har 2 353 personer dött av coronaviru­set.
● Cirka 150 personer vårdas just nu för corona i länet. När det var som värst i våras låg den siffran på runt 1 100 personer.
KAOTISKT. SÖS har gått tillbaka till normalläge. ”På ett sätt stämmer det, för den här mycket ansträngda situatione­n är tyvärr normal på SÖS”, säger ST-läkare Laura Björnström.
Coronaläge­t i Stockholm ● Drygt 21 700 personer är bekräftade smittade i länet. ● Totalt har 2 353 personer dött av coronaviru­set. ● Cirka 150 personer vårdas just nu för corona i länet. När det var som värst i våras låg den siffran på runt 1 100 personer. KAOTISKT. SÖS har gått tillbaka till normalläge. ”På ett sätt stämmer det, för den här mycket ansträngda situatione­n är tyvärr normal på SÖS”, säger ST-läkare Laura Björnström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden