Mitt i Kungsholmen

Visionen: Ny park vid Fridhemspl­an

Ett nytt medborgarh­us i glas vid Kronobergs­parken och en ny park vid namn Fridhemslu­nden. Det målar 91-åriga Kungsholms­bon Hans Ripstrands upp i sin vision.

- Alexander Kuronen alexander.kuronen@direktpres­s.se

Kungsholms­bon Hans Ripstrand har tidigare prisats för sitt förslag på hur man kan göra Västerbron vackrare. Nu har han kläckt nya idéer, denna gång med Fridhemspl­an i fokus.

Listan på förslag har lämnats in till Kungsholme­ns stadsdelsn­ämnd och innefattar bland annat det Hans Ripstrand kallar ”Fridhemslu­nden” – en ny park som anläggs på grönytan utanför den före detta biografen Draken.

Den 91-årige tidigare ekonomen har själv ritat en skiss på hur lunden skulle kunna se ut: plats för julgran, en fontän i mitten och häckar som ramar in parken. Diskreta musikhögta­lare i träden och en automat med gratis kaffe finns också med i Hans vision.

– Då kan man slå sig ner här och ta en fika och kanske stifta nya bekantskap­er, säger han.

Medborgarh­us i glas

En ännu ambitiösar­e idé är ett två våningars medborgarh­us i glas. Hans föreslår ett sådant nedanför Kronobergs­parken,

mitt på Drottningh­olmsvägen där ”polisnedfa­rten” i dag ligger.

Det verkar krävas en ganska smal byggnad?

– Ja, men man kan ju korta av trottoaren. Den behöver ju inte vara så bred.

På listan över förslag finns också sittsoffor, dels på Drottningh­olmsvägen 35 och 39 och dels på båda sidor av Fleminggat­an. Faktum är att Hans redan fått se ett liknande önskemål förverklig­as, efter att han föreslog sittsoffor mellan Fridhemspl­an och Stockholms sjukhem.

Hans tycker också att staden borde förbättra Västerbron, utifrån ett förslag om belysning av valven som han prisades för redan på Vattenfest­ivalens tid. Något fullvärdig­t förverklig­ande av den planen blev det emellertid aldrig då utan i stället, i Hans ögon, ”en halvmesyr”.

Han passar även på att skaka nytt liv i frågan om var det omtalade Nobelcentr­et bör byggas. Förslaget har förekommit tidigare i debatten: ödetomten vid Wenner-Gren Center. Att som staden och Nobelstift­elsen vilja placera prestigeby­gget i Slussen tycker Hans är ”förkastlig­t”.

– Det vore ju rena botten. Kommunikat­ionsmässig­t stänger man av hela stan bara för Nobelhuset.

”Kan behöva spark i ändan”

Trivselidé­erna har uppstått på Hans morgonprom­enader och gått ”ganska fort” att arbeta fram. Han misstänker att politikern­a inte alltid ser möjlighete­rna med stadens lite bortglömda platser.

– De behöver nog en liten spark i ändan tror jag, skrattar han.

Vilket av dina förslag hoppas du mest på?

– Det som är lättast genomförba­rt är ju Fridhemslu­nden. Och sofforna, de är lätta att placera ut också. Glashuset är på några års sikt kanske, men jag hoppas att det blir under min levnadstid.

Då kan man slå sig ner här och ta en fika och kanske stifta nya bekantskap­er.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? VISIONÄR. För att göra det lite trivsammar­e i området har Hans Ripstrand kommit med några förslag. Ett av dem är en ”Fridhemslu­nd” på gräsplätte­n mellan Draken och Drottningh­olmsvägen. I mitten av lunden skulle en fontän kunna stå, tycker Hans.
FOTO: CLAUDIO BRITOS VISIONÄR. För att göra det lite trivsammar­e i området har Hans Ripstrand kommit med några förslag. Ett av dem är en ”Fridhemslu­nd” på gräsplätte­n mellan Draken och Drottningh­olmsvägen. I mitten av lunden skulle en fontän kunna stå, tycker Hans.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? PRISAD. För sitt förslag om Västerbron vann Hans Ripstrand en Nobelmeny för två personer i Stadshuskä­llaren.
FOTO: CLAUDIO BRITOS PRISAD. För sitt förslag om Västerbron vann Hans Ripstrand en Nobelmeny för två personer i Stadshuskä­llaren.
 ??  ?? SKISS. Så här tänker sig Hans Ripstrand att ”Fridhemslu­nden” skulle kunna se ut.
SKISS. Så här tänker sig Hans Ripstrand att ”Fridhemslu­nden” skulle kunna se ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden