Mitt i Kungsholmen

Fusket har ökat – nu drar kontroller­na igång igen.

Gunnika och Diesel är ett med naturen: ”Man ska vara TBE-vaccinerad”

- Mimmi Epstein mimmi.epstein@direktpres­s.se

Det blåser men solen ligger på när vi träffar Gunnika Isaksson-Lutteman vid färjeläget på Rindö. Själv har hon bott i Vaxholm i tio år och är uppväxt norr om Stockholm.

På frågan när hon började intressera sig för friluftsli­v svarar hon att hon alltid älskat det.

– Jag har varit ute i naturen sedan jag var barn. 2012 började jag skriva guideböcke­r och bakgrunden till det var att jag var på ett uteäventyr varje helg i ett år. Att vara ute betyder allt för mig, man tänker bra och blir glad, säger Gunnika Isaksson-Lutteman, som är aktuell med boken Vandra i Stockholms skärgård.

Diesel är alltid med

Vi går en runda på Rindö medan vi pratar, och 11-åriga hunden Diesel, som alltid är med när Gunnika vandrar, går i täten.

– Diesel visar vägen. Just den här leden på Rindö ska man absolut gå om man är intressera­d av militär historia, säger Gunnika IsakssonLu­tteman, som har svårt att nämna några favoritvan­dringar.

– Alla har olika karaktär och det beror på vad man vill se och göra, säger hon och fortsätter:

– I södra skärgården, till exempel på Utö, finns det gott om sandstränd­er om man gillar det, i mellersta är det mer krogtätt om man vill vandra och äta gott på någon skärgårdsr­estaurang. I norra skärgården är det lite kargare.

Gunnika Isaksson-Lutteman tror att många har en bild av skärgården som otillgängl­ig, men så är det inte menar hon.

– Många öar kan man ta sig till med Waxholmsbå­t och numera finns ju NordSydlin­jen som går genom hela skärgården.

Ökat intresse för att vandra Under den rådande coronapand­emin har hon märkt att fler är ute och vandrar.

– Det är stor skillnad! Jag tycker bara att det är positivt att folk hittar ut. En del vill gå själva och inte träffa någon och då rekommende­rar jag att satsa på våren och hösten, säger Gunnika IsakssonLu­tteman.

Varför ska man som innerstads­bo åka ut och vandra i skärgården?

– För att det är väldigt nära och enkelt, båtarna är som havets bussar. Det passar alla plånböcker. Man kan välja den billigare varianten där det enda som behövs är sköna skor och en matsäck. Dessutom är det väldigt kravlöst i naturen, förhoppnin­gsvis kan man släppa vardagsstr­essen.

Vad behöver man annars tänka på?

– Det finns mycket fästingar så det är bäst att kolla sig noga när man har varit ute och självklart ska man vara TBE-vaccinerad. Långbyxor är bra men det är ju inte alltid man vill ha det när det är varmt. Sen gäller det att passa båten. Alla öar har inte övernattni­ngsmöjligh­eter och ofta behöver man längre tid än man tror för att vandra. Det kan se ut som en kort sträcka på kartan, men till exempel tar det ju längre tid att gå på klippor än på grusvägar, säger Gunnika Isaksson-Lutteman och fortsätter:

– Och så vill man ju inte stressa utan njuta och kanske sätta sig och fika på vägen.

Jag tycker bara att det är positivt att folk hittar ut. En del vill gå själva och inte träffa någon och då rekommende­rar jag att satsa på våren och hösten.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? Gunnika Isaksson-Lutteman.
VANDRARE. Hunden Diesel, 11, är alltid med när Gunnika Isaksson-Lutteman vandrar i skärgården. Rindö är cirka fem kilometer lång och 1,2 kilometer bred. Det finns vägfärjefö­rbindelse och det är möjligt att ta sig dit kollektivt med buss. Det går även båtar dit, bland annat från Strömkajen.
FOTO: CLAUDIO BRITOS Gunnika Isaksson-Lutteman. VANDRARE. Hunden Diesel, 11, är alltid med när Gunnika Isaksson-Lutteman vandrar i skärgården. Rindö är cirka fem kilometer lång och 1,2 kilometer bred. Det finns vägfärjefö­rbindelse och det är möjligt att ta sig dit kollektivt med buss. Det går även båtar dit, bland annat från Strömkajen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden