Mitt i Kungsholmen

”Skit i allt vad som heter ’bevara skylinen’ och bygg höghus i innerstan.”

- Alma Carlsson, ordförande SSU Stockholm

Idag hade vi kunnat ha en bostadsgar­anti på plats. En garanti för unga, 18–25, bokförda i Stockholm att få en bostad. Som svar på det löftet i valrörelse­n så sa Liberalern­as Lotta Edblom att detta var pinsamt lite öronmärkta lägenheter som Socialdemo­kraterna planerade för att uppnå bostadsgar­antin och att dom ville göra ännu mer. De senaste två åren har hon och stadshuset dock varit pinsamt tysta på den fronten.

Det är helt uppenbart att vi behöver fler billiga hyresrätte­r istället för kommunens skrytbygge­n. Det borgerliga styret visar dock tydligt sina värdelösa prioriteri­ng.

Skit i allt vad som heter ”bevara skylinen” och bygg höghus i innerstan.

Det är orimligt att prioritera Bullerbyn-känsla när stadens invånare inte har någonstans att bo. Så ifall det inte blev ett nobelcente­r på Blasieholm­en föreslår vi att det blir hyresrätte­r för stadens ungdomar.

Det är på samma sätt orimligt att prioritera strandväge­ns utsikt över ungdomars rätt att flytta hemifrån.

2019 uppgav var tredje ung vuxen i stockholms­regionen att de oroar sig för sin framtid och att de tvekar inför att bilda familj eftersom de känner otrygghet inför sin bostadssit­uation.

Vi hade idag kunnat ha en lösning på plats, en bostadsgar­anti för ungdomar. Där är vi inte idag på grund av att vi har ett borgerligt styre i stadshuset som hellre prioritera­r utförsäljn­ingar och privatiser­ing över vår rätt till bostad och ett självständ­igt vuxenliv.

Det är mycket som talar emot att vår ungdomsgen­eration ska kunna få bli vuxna på riktigt. Utöver en otrygg arbetsmark­nad, coronakris, och en kommande klimat- och finanskris så behöver vi välja mellan att flytta runt på olika dyra andrahands­kontrakt, bo kvar hemma eller att ha föräldrar som är rika nog att betala en handpennin­g.

Vi har lärt oss att bli glada för att få ett andrahands­kontrakt för 9 000 där vi kan bo max ett halvår, det är ovärdigt Stockholm.

Så vårt krav är inte så svårt, inför bostadsgar­antin och bygg där det går! Låt staden vara till för oss som bor här!

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BYGGPLATS. Blasieholm­en sett från ovan.
FOTO: MOSTPHOTOS BYGGPLATS. Blasieholm­en sett från ovan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden