Mitt i Kungsholmen

Projektled­aren: Blir inte helt bilfritt

- Alexander Kuronen alexander.kuronen@direktpres­s.se

Även om fotgängarn­a kommer i första hand så kan sommargåga­torna inte vara helt bilfria. Leveranser, färdtjänst och utryckning­sfordon måste fortfarand­e kunna ta sig fram, menar trafikkont­oret.

– Däremot måste bilarna verkligen rulla igenom, och det är polisens sak att jobba för att upprätthål­la ordningen, säger projektled­aren Pia Karlsson.

En lösning för att sätta hårt mot dundrande fordon är de för Stockholm typiska betonglejo­nen.

Ett annat genomgåend­e tema på de så kallade sommarplat­serna är blomsterpe­larna, men huruvida de återkommer nästa år vill Pia Karlsson inte ge besked om ännu.

– Vi planerar sommarplat­serna från år till år och hur växterna ser ut i framtiden återstår att se, säger hon.

Arbetet med sommarplat­serna görs inom ramen för projektet Levande Stockholm, som syftar till att göra det attraktivt och trivsamt i staden. Vilka platser som får äran att sommarpynt­as avgör staden genom samarbete med en rad aktörer så som stadsdelsf­örvaltning­arna, fastighets­ägare och polisen.

– Vi jobbar bland annat utifrån vad det finns för önskemål, om en särskild gata föreslås som sommargåga­ta så tittar vi på det, säger Pia Karlsson.

Majoritete­n positiva

Enligt henne har staden fått in få klagomål till följd av att stadens satsningar får vissa gator att leva upp sommartid.

– Majoritete­n är positiva, deklarerar projektled­aren.

I Hornsbergs strand har folk störts av buskörning­ar, som delvis avtagit i och med införandet av en sommargåga­ta. Lösningen ska utvärderas till hösten.

– Det är det som är Levande Stockholms grundtanke. Vi testar, experiment­erar och utvärderar, och vissa saker kan bli permanenta om vi ser att de är lyckade, säger Pia Karlsson.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden