Mitt i Kungsholmen

Noa efter mord på 12-åring: ”Oorganiser­ad brottsligh­et”

En 12-årig flicka sköts till döds i Hallunda förra helgen, av allt att döma av misstag. Risken att utomståend­e drabbas är liten, men riskerna ökar med allt mer oorganiser­ade kriminella, säger Mikael Rying på Noa.

- Rósanna Róbertsdót­tir Alexander Kuronen

Enligt uppgifter till bland annat Aftonblade­t, Expressen och SVT ska den 12-åriga flickan inte varit den egentliga måltavlan i söndagens skjutning.

Hon var enligt SVT ute på en hundpromen­ad. Händelsen ska ha varit del av en pågående konflikt inom ett kriminellt nätverk i Botkyrka.

När den här tidningen gick i tryck var ingen ännu gripen för brottet, som utreds som mord. Polisen uppmanar alla som kan ha relevant informatio­n att ta kontakt.

I måndags samlades området för att sörja, minnas och försöka förstå. Många tonåringar och barn fanns bland de sörjande.

– Hon stod alltid upp för folk hon brydde sig om, alla älskade henne, säger flickans vän Selin, och stryker snabbt undan envisa tårar.

Flera utomståend­e har de senaste åren fallit offer för vapenvålde­t i Stockholms­området. Enligt kriminolog Mikael Rying, Noa, beror dessa tragiska misstag på att det vi kallar organisera­d brottsligh­et i själva verket är ”den mest oorganiser­ade brottsligh­et vi har”.

– Till och med bostadsinb­rott sker med struktur, medan dessa uppgörelse­r sker på helt annorlunda sätt.

Däremot säger han att det fortfarand­e är en ”oerhört liten risk” att utomståend­e dödas. Det senaste decenniet har det rört sig om i snitt en person per år.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? VÄNNERNA. Alicia, Jainaba, Valentina och Selin var med på måndagens minnesstun­d för att hedra minnet av sin vän.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN VÄNNERNA. Alicia, Jainaba, Valentina och Selin var med på måndagens minnesstun­d för att hedra minnet av sin vän.
 ?? FOTO: POLISEN ?? Mikael Rying, Noa.
FOTO: POLISEN Mikael Rying, Noa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden