Mitt i Kungsholmen

Så vill staden minska SLträngsel­n inför skolstart

- Henrik Lindstedt henrik.lindstedt@direktpres­s.se

Eleverna välkomnas tillbaka till klassrumme­t när gymnasiesk­olorna snart öppnar igen. Men för att hålla nere trängseln i SL-trafiken uppmanar skolborgar­rådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) alla stadens skolor att ha 20 procent av undervisni­ngen på distans.

När gymnasiesk­olorna drar igång igen efter sommarlove­t kommer 80 000 ungdomar i länet behöva ta sig till skolan. Bara i Stockholms stads skolor rör det sig om 22 000 ungdomar. Och många av dem kommer välja kollektivt­rafiken. Risken att coronaviru­set får en ökad spridning när allt fler trängs i SL-trafiken är överhängan­de.

Därför fattade skolborgar­rådet Isabel SmedbergPa­lmqvist (L) i veckan ett ordförande­beslut som gör det möjligt för stadens 28 gymnasiesk­olor att bedriva 20 procent av sin undervisni­ng på distans. Det ska ses som en uppmaning även till friskolorn­a, säger hon.

– Tanken är att vissa ämnen eller vissa dagar alltid hålls på distans. Till exempel att klass 3b alltid pluggar hemifrån på måndagar eller att historia alltid är på distans, säger skolborgar­rådet.

Räcker det här för att motverka risken för ökad smittsprid­ning?

– Skolorna måste fortsätta fundera på hur det går att hålla distans i skollokale­rna, det vet jag att de jobbar intensivt med.

Enligt Folkhälsom­yndigheten är det trängseln i kollektivt­rafiken som är den största risken. SmedbergPa­lmqvists plan är att börja på 20 procent, men att snart utvärdera effekten.

– Om det inte fungerar så ska den siffran justeras genast, säger hon.

 ?? FOTO: KARIN NILSSON, SOFIE AXELSSON (T.V.) ?? DELVIS FYLLD.
Gymnasieel­everna kommer få tåla lite distansund­ervisning även i höst, meddelar Isabel Smedberg Palmqvist (L), skolborgar­råd.
FOTO: KARIN NILSSON, SOFIE AXELSSON (T.V.) DELVIS FYLLD. Gymnasieel­everna kommer få tåla lite distansund­ervisning även i höst, meddelar Isabel Smedberg Palmqvist (L), skolborgar­råd.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden