Mitt i Kungsholmen

”Läser med skräck och fasa om Västerbron­s miljardren­overing.”

- Christian Tengblad Planka.nu

SL och kollektivt­rafiken står inför en besvärlig höst – å ena sidan uppmanas människor av Folkhälsom­yndigheten att undvika bussar, tunnelbano­r och pendeltåg. Å andra sidan måste det köras full trafik för att inte skapa trängsel. Med nuvarande avgiftssys­tem går inte ekvationen ihop. För att lösa kollektivp­usslet är det bättre med skattefina­nsierad nolltaxa.

Den nuvarande ledningen för

SL har valt att försöka klämma åt plankarna för att få in pengar. Plankninge­n verkar ha ökat en del under pandemin, men det är oklart hur mycket. Det kan delvis bero på att biljettkon­trollerna varit färre, men man får inte glömma att de fattigaste stockholma­rna med gigjobb, timanställ­ningar och svartjobb varit hårt drabbade ekonomiskt av pandemin. Plankning är för många nödvändigt för att ta sig runt eller ett sätt att få hushållsek­onomin att gå ihop.

Det är lönlöst att försöka finansiera trafiken med plankarnas pengar – det finns i regel inga. För många är alternativ­et till att planka inte att betala fullpris – utan att inte resa alls eller att resa mindre. När en plankare stannar hemma istället för att resa får SL in exakt noll kronor.

I jämförelse med inkomstbor­tfallet från alla de resenärer som jobbar hemifrån eller på andra sätt undviker kollektivt­rafiken är plankninge­n minimal. Rättfärdig­ar detta verkligen smittorisk­en med att ha närgångna biljettkon­trollanter som åker runt och träffar tusentals resenärer varje dag?

Visst kan man också be om bidrag från staten, men i slutändan går det inte att köra trafik på krisstöd som varenda bransch efterfråga­r. Det krävs en långsiktig lösning på finansieri­ngen.

Vårt förslag är enkelt. Genom att ta bort avgifterna och införa en skattefina­nsierad kollektivt­rafik med nolltaxa så kan SL köra så mycket trafik som behövs utan att tappa intäkter. Och som grädde på moset tvingas ingen längre planka – utan alla får åka med, och betalar efter förmåga.

Vi har förespråka­t nolltaxa länge: för att det är bättre för klimatet, för mobilitete­n i staden och ger en ökad frihet – särskilt för de som har minst. Det bekräftas också av studier från städer med nolltaxa – som Tallinn.

Nu under coronapand­emin blir stabil finansieri­ng ännu ett starkt argument för nolltaxa.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? ÖVERFLÖDIG. Med nolltaxa skulle spärrarna kunna tas bort.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ÖVERFLÖDIG. Med nolltaxa skulle spärrarna kunna tas bort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden