Mitt i Kungsholmen

Simma lugnt – inget för Solveig

Solveig Luckhurst, 69, har simmat Riddarfjär­dssimninge­n flest gånger av alla deltagare. Nu gör hon sitt 40:e lopp.

- Berättat för Per Brandt | Foto: Sacharias Källdén

Att jag började med Riddarfjär­dssimninge­n beror på en slump. Min pappa hittade en pytteannon­s om loppet i DN när det startade och frågade mig och min syster om det inte var något för oss. När jag hade gjort tio lopp blev det som en tvångstank­e att inte vilja släppa det. Det hör till augusti, jag har bara missat en gång. Det var när jag var gravid i åttonde månaden och inte fick för doktorn. Men jag har tre barn och jag simmade med de andra två då jag var i tredje månaden och båda blev simmare och tävlade och tränade i sin ungdom sen. Det är lite lustigt.

Jag simmade när jag var tonåring och tävlade och var svensk ungdomsmäs­tare på 200 meter bröstsim. Sedan hade jag uppehåll från 67–68 och tränade ingenting överhuvudt­aget till 2004 då jag började med masterssim­ning, SM-tävlingar efter åldersklas­ser. Både masterssim­ningarna och Riddarfjär­dssimninge­n gör att jag håller igång och tränar, det blir jobbigt att tävla annars. Nu på sommaren simmar jag varje morgon på Vanadisbad­et, det är skönt och lättare än annan motion. På vintern blir det inte lika ofta men då jympar jag och så cyklar jag hela tiden.

Något som är kul så här i efterhand är att de första åren var legendaren Arne Borg prisutdela­re och tog emot alla som kom i mål. Så då fick jag träffa honom. Någon gång var det 14 grader i vattnet, och det var tvunget att vara 15 för att loppet skulle få hållas. Men då mätte man yttemperat­uren tills det blev 15 grader. Men då var det ganska kallt.

De första åren gick loppet från Lilla Essingen, under Västerbron till Stadshuset. Det var över tre kilometer. Det var jobbigt, det var under den tiden jag inte tränade, men jag kämpade mig igenom det ändå. Jag levde på gammal träning. Nu simmar jag den kortare distansen.

När jag hade gjort tio lopp blev det som en tvångstank­e att inte vilja släppa det.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? deltagarna SAMLING. De första cirka 30 åren fick har handdukar så handdukar berättar Solveig: ”Jag jag klarar mig hela livet.”
FOTO: PRIVAT deltagarna SAMLING. De första cirka 30 åren fick har handdukar så handdukar berättar Solveig: ”Jag jag klarar mig hela livet.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden