Mitt i Kungsholmen

Så minns vi vårt Sergels torg

har en relation till Plattan. Demonstrat­ioner, drogförsäl­jning, folksamlin­gar och dans. Alla har vi olika associatio­ner. Vi har frågat några om deras minnen. Sju personer om sin relation till stans klassiska knutpunkt

- Text: Mimmi Epstein | foto: Claudio Britos

Göran och Ann-Sofie Boström, Kungsholme­n

● – Under alla år har det varit många folksamlin­gar och demonstrat­ioner här. Vi minns 2009 när det var en flashmob med profession­ella dansare här efter att Michael Jackson hade dött, då var det många som stannade upp och kollade. Förr brukade det även vara julmarknad­er på Sergels torg men de har varit borta några år.

Amina Dison, Tensta

● – Jag städar och håller rent runt Sergels torg och det har jag gjort i fyra år. Det är många cigaretter som slängs på gatan. Jag gillar att städa, det är det bästa jobb som finns. Ibland kommer folk fram och tackar mig eller frågar om adressen någonstans. Man träffar så många olika människor. När jag är på semester brukar jag längta tillbaka hit.

Isabelle Alminge, Hagsätra

● – Jag minns förra sommaren när det var spontandan­s här till K-pop (koreansk pop) varje lördag. Ett Twitterinl­ägg kunde samla mellan tjugo och trettio personer som dansade tillsamman­s efter samma koreografi. Den lär man sig oftast genom att kolla på musikvideo­s. Det var kul, många skaffade nya vänner. Själv har jag dansat hela mitt liv, jag har det i släkten.

Flippa Kowalewski, Hägersten, och Jakob Vannerus, Bromma

● – ”Vi ses på Plattan” brukar vi säga. Det är här man möts när man ska träffa någon. När man var liten hade man en bild av Sergels torg som ”farligt”. Våra mammor sa alltid till oss: ”Gå inte dit”. I dag är det rätt lugnt.

Lars Gustafsson, Töreboda (turist)

● – Det är ett ganska tråkigt område. Det är ju inte fint om man jämför med andra ställen, i går var vi till exempel och promenerad­e längs vattnet på Kungsholme­n och där är det väldigt vackert. Men jag gillar sommardeko­rationen här. Annars förknippar jag Plattan med drogförsäl­jning under 70- och 80-talen och det sker väl kanske än i dag. För mig är det mest en genomfart. Jag sitter här just nu bara för att jag väntar på min fru.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden