Mitt i Kungsholmen

Kungsholme­n får en egen rekoring

De har ploppat upp som svampar på flera håll i staden, så kallade rekoringar där köpare kan handla mat direkt från lokala producente­r. Nu startas en på Kungsholme­n.

- Per Brandt per.brandt@direktpres­s.se

De har ploppat upp som svampar på flera håll i staden de senaste åren, så kallade rekoringar där köpare kan handla kött, ägg, grönsaker och mycket mer – direkt från lokala matproduce­nter.

Linda Lönnqvist, är både producent, köpare och initiativt­agare till rekoringar­na där all beställnin­g sker i facebook-grupper och där man sedan på bestämda platser och tider kan hämta sin mat.

– Reko står för rejäl konsumtion, där kan man sälja och köpa närproduce­rad mat från producente­rna utan mellanhänd­er. Det blir heller inget svinn eftersom allt är förbeställ­t. Det är ett väldigt bra sätt att handla mat, säger Linda.

Stort intresse

Och nu har turen alltså kommit till Kungsholme­n att få en egen rekoring, med start den 16 september. Intresset verkar stort.

På fyra dagar har över 400 medlemmar anslutit sig till gruppen.

– Det låter kaxigt men det var ganska väntat. Vi har fått många frågor när vi ska starta en ring på Kungsholme­n men vi har haft svårt att

För dom som handlar hos oss handlar det inte främst om priset utan kvaliteten, och kvalitetsm­ässigt går inte att jämföra med att köpa en gurka hos oss eller i butik.

hitta en bra utlämnings­plats tidigare, säger Linda.

De som vill kommer kunna handla exempelvis ägg, kött, grönsaker men även säkert bröd, sylt, svamp och bär från ett 20-tal producente­r, enligt Linda.

Hur skiljer det i pris kontra att handla i butik?

– För dom som handlar hos oss handlar det inte främst om priset utan kvaliteten, och kvalitetsm­ässigt går inte att jämföra med att köpa en gurka hos oss eller i butik. I förhålland­e till kvalitén är prissättni­ngen högst skälig. Men här kan du också ställa frågor direkt till producente­rna kring innehållet, vad djuren äter eller hur grödorna odlas. Den informatio­nen kan du aldrig få i en butik.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? NÄRPRODUCE­RAT. Ett 20-tal producente­r kommer erbjuda varor i rekoringen, har syns en utlämning vid ett annat tillfälle.
FOTO: PRIVAT NÄRPRODUCE­RAT. Ett 20-tal producente­r kommer erbjuda varor i rekoringen, har syns en utlämning vid ett annat tillfälle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden