Mitt i Kungsholmen

Hornsbergs­bon Jonas ståpaddlad­e – till Finland.

Kungsholms­bo paddlade ståendes i 43 timmar

- Per Brandt

28 mil på 43 timmar – paddlandes på en supbräda över Östersjön. Efter att ha klarat den imponerand­e utmaningen siktar Jonas Böhlmark redan mot nästa.

Det var en minst sagt mör Jonas Böhlmark, boendes i Hornsberg, som siktade land och landsteg i söndags i Åbo. Inte så konstigt.

Starten gick från Kapellskär på lördagen. 43 timmar och 28 mil senare på sin supbräda, inhandlad i matbutik för 3 000 kronor, nådde han målet.

– Jag tror ingen har gjort något liknande. När jag kom i mål skrek jag inte av lycka utan bara av att få vara i mål.

Som att man hade överlevt, säger han.

Tiden efter målgång har bestått av att ta igen sömn, mat – och intervjuer. För strapatsen har blivit uppmärksam­mad på flera håll, något han själv inte riktigt räknat med.

Men det var inte den mediala uppmärksam­heten som fick honom att testa gränserna. Han är elitskidåk­are, där han bland annat riktat in sig på Vasaloppet (”som jag ledde 20 minuter förra året”) och driver även ett träningsfö­retag med sin sambo. Dessutom brände han av sträckan Kungsholme­n-Sandhamn på nio timmar och 40 minuter som uppvärmnin­g – på paddelbräd­an.

Ska tilläggas att han dessutom börjat med att träna med sup i år, bland annat kring Hornsberg.

– Jag skulle kunna klara Vasaloppet eller Iron man utan att träna. Men en sån här grej måste man träna för. Jag älskar att träna och att ha ett mål att träna mot är fantastisk­t för mig, säger han.

Vänner föjde med i båt

Under resan mot Åbo ackompanje­rades han av en följebåt, där vännerna ombord bland annat bjöd på operasång. En gång i timmen pausade han på brädan för att trycka i sig chips, mat (snabba kolhydrate­r) och fylla på med vätska för att orka.

– De första 24 timmarna var det medvind och då går det bra. Men i motvinden tog jag mig knappt framåt och det var höga vågor, säger Jonas. Vad var värst?

– Det som var jobbigast var nog sömnbriste­n, att vara vaken i 43 timmar och anstränga sig maximalt. Det värsta var annars när min bästa kompis Axel blåljög när det var åtta mil kvar och han sa två till mig. En mil på supbräda tar två timmar så då var det 16 timmar kvar…Det är ganska stor skillnad.

Har du förlåtit honom?

– Ja, men jag har tänkt att han ska få någon form av böter. Han fick ju betalt för att följa med, haha.

Men tro inte att Jonas slår sig till ro. Han har redan en ny utmaning på gång.

– Jag kommer presentera den fem dagar innan så ingen annan tar idén. Jag vet inte hur många idioter det finns i världen men många vill säkert göra något speciellt och det gäller att komma på något unikt. Men det kommer bli värre, Finlandsre­san var en uppvärmnin­g.

 ??  ??
 ?? FOTO: FLORIAN VOSS ?? UTMANING. Jonas Böhlmark fick sällskap av några Finlandsfä­rjor längs vägen.
PAUS. En gång i timmen var det paus för påfyllning av vätska och mat.
FOTO: FLORIAN VOSS UTMANING. Jonas Böhlmark fick sällskap av några Finlandsfä­rjor längs vägen. PAUS. En gång i timmen var det paus för påfyllning av vätska och mat.
 ??  ??
 ??  ?? ÖDE. Östersjön i solnedgång­en.
ÖDE. Östersjön i solnedgång­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden