Mitt i Kungsholmen

Vi måste göra upp med presentnor­men!

- Minna Thullberg

trevlig att få och ge presenter? Vi ger presenter till födelsedag­ar, jul och när vi hälsar på hos varandra. En fin gest av uppskattni­ng och det skulle ju kännas jättekonst­igt annars!

Men det är helt tokigt vad mycket presenter det blir, våra hem fylls av presenter. Tänk ett barnkalas, fyraåringe­n får ca 12 leksaker på barnkalase­t av barnen från sin förskola och sen ytterligar­e från sin familj. En svensk femåring har i genomsnitt över 500 leksaker (enligt en avhandling av Nelson och Nilsson från Malmö högskola) och vi fortsätter på samma sätt. Inte konstigt att våra hem svämmar över av prylar och att vi ägnar semestern åt att sortera och rensa. Det är ohållbart och tråkigt.

Nej, ta chansen nu! Ta upp detta på föräldramö­tet på förskolan, skolan eller med kollegorna etc. Kom överens om att sluta med presenter! Gör något vettigt med pengarna och jordens resurser i stället, du kan exempelvis skänka pengar till de som behöver, plantera regnskog eller göra Sverige fossilfrit­t. Gör upp med presentnor­men!

Visst är det

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden