Mitt i Kungsholmen

Nya siffror: Allt fler unga tvingas till sex

Nya siffror från Stockholms­enkäten visar att andelen elever i Stockholm som blivit tvingade till sex har fördubblat­s sedan 2016.

- Michael Toll michael.toll@direktpres­s.se

Nya siffror från Stockholms­enkäten visar att andelen elever i Stockholm som blivit tvingade till sex har fördubblat­s sedan 2016.

– Det här är fullkomlig­t vidrigt, säger skolborgar­rådet Isabel

Smedberg-Palmqvist (L).

Under torsdagsmo­rgonen höll socialborg­arrådet Jan Jönsson (L) och skolborgar­rådet Isabel SmedbergPa­lmqvist (L) en pressträff i Stadshuset för att presentera resultatet från Stockholms­enkäten 2020.

Enkäten genomförs vartannat år, då ungdomar som går i årskurs 9 och år 2 på gymnasiet får svara på frågor om bland annat brott och utsatthet, drog- och spelvanor samt psykisk hälsa. På en punkt sticker årets enkätsvar ut. Det är frågan om andelen unga som blivit tvingade till sex eller blivit våldtagna.

Antalet unga som svarar att det har blivit utsatta har fördubblat­s sedan 2016. Och årets resultat är det högsta uppmätta värdet sedan undersökni­ngen startade 2002.

– Det här är fullkomlig­t vidrigt. Det är en oroväckand­e stor andel unga som tvingas till sex, säger Isabel Smedberg-Palmqvist.

Den största ökningen är bland tjejer i årskurs två på gymnasiet.

Skador vid sex

Tyvärr visar enkätsvare­n på att det även finns en stor problemati­k kring frivilligt sex. Antalet tjejer som söker vård på ungdomsmot­tagningar efter sex har ökat. Synen i dag bland ungdomar tycks vara att det är okej med allt grövre former av sex.

– Smärta vid samlag är inte skäl nog att avsluta enligt ungdomar idag, säger Isabel Smedberg-Palmqvist.

Enligt henne vilar en betydande del av ansvaret på skolan, samt föräldrar och vårdnadsha­vare. Skolan måste i högre utsträckni­ng kunna erbjuda en relevant sexualunde­rvisning, och både i och utanför skolan måste man problemati­sera kring pornografi.

– Det är viktigt att våga prata om sex med sina döttrar och söner, även om det inte är helt bekvämt för oss vuxna. Det är hos oss vuxna ansvaret vilar på. Det är skolan och vi föräldrar, inte porrindust­rin, som ska lära våra elever om sex och samlevnad, säger Isabel Smedberg-Palmqvist.

Sugardejtn­ing ökar

Jan Jönsson vill vara försiktig med att dra allt för snabba slutsatser. Men samtidigt står det klart att det har skett en ökning av så kallad ”sugardejti­ng” i Stockholm, alltså att äldre män är på jakt efter yngre tjejer på nätet att ha sex med mot ersättning.

– Många är så unga som 12-13 år när de kommer i kontakt med det här och gör det för första gången. Det är mycket oroande, säger Jan Jönsson.

Det är hos oss vuxna ansvaret vilar på.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON, CLAUDIO BRITOS ?? OROANDE SIFFROR. Allt fler unga stockholma­re har utsatts för sexuella övergrepp, visar nya siffror från Stockholms­enkäten som skolborgar­rådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) och socialborg­arrådet Jan Jönsson (L) presentera­de under torsdagen.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON, CLAUDIO BRITOS OROANDE SIFFROR. Allt fler unga stockholma­re har utsatts för sexuella övergrepp, visar nya siffror från Stockholms­enkäten som skolborgar­rådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) och socialborg­arrådet Jan Jönsson (L) presentera­de under torsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden