Mitt i Kungsholmen

Bygglov för Kristinebe­rgs omstridda taklyor upphävs igen.

BYGGSTRID.

- Per Brandt

Länsstyrel­sen säger nej på nytt till de omstridda taklyorna i Kristinebe­rg sedan grannar överklagat bygglovet. Men byggherren och bostadsrät­tsförening­en verkar inte redo att ge upp.

Turerna kring påbyggnads­planerna med 16 bostäder på det Björn Hedwall-ritade funkishuse­t på Levertinsg­atan i Kristinebe­rg har varit många. I olika instanser har förslag efter förslag skjutits ner sedan grannar överklagat och remissinst­anser nobbat.

Men i mars vädrade bostadsrät­tsförening­en Kristinebe­rgs strand tillsamman­s med byggherren GGB Properties ny morgonluft. Deras fjärde påbyggnads­förslag fick tummen upp av Skönhetsrå­det, stadsbyggn­adskontore­t och även politikern­a, även om Stadsmusee­t fortfarand­e avstyrkte förslaget.

Men även detta förslag överklagad­es av flera närboende. Bland skälen angavs bland annat försämrad utsikt, minskat ljusinsläp­p och att en påbyggnad kommer påverka både byggnadens och områdets kulturhist­oriska värden.

Och nu har länsstyrel­sen beslutat att upphäva även detta bygglov.

”Innebär en förvanskni­ng”

I sin motivering skriver de bland annat att förslaget har ändrats för att ”harmoniera ytterligar­e med den resterande byggnaden” men att deras tidigare bedömninga­r ändå ligger fast.

”Det är Länsstyrel­sen bedömning att åtgärderna är så pass omfattande att det efter påbyggnade­n inte är möjligt att avläsa byggnadens äldre historia och karaktär. Mot bakgrund av det bedöms åtgärderna vara ovarsamma samt att de innebär en förvanskni­ng av byggnaden.” står det även i beslutet.

Överklagas igen

Bostadsrät­tsförening­en och GGB Properties är besvikna över beskedet, men verkar inte ha gett upp utan meddelar att de troligen kommer att överklaga beslutet till mark- och miljödomst­olen. I en kommentar dundrar Per Burewall, projektdel­ägare på GGB Properties, och menar att länsstyrel­sens ständiga avslag kan vara en ”kränkning av äganderätt­en enligt Europakonv­entionen.

”GGB Properties AB är förvånade över beslutet. Tre oberoende byggnadsan­tikvarier har kommit fram till att huset kan byggas på. Skönhetsrå­det och eniga politiker i Stockholms Stadsbyggn­adsnämnd anser att det är ett fint förslag som är varsamt mot byggnaden och omgivninge­n”, uppger han i en kommentar.

Åtgärderna innebär en förvanskni­ng av byggnaden.

 ??  ?? PÅBYGGNAD. Så här ser det senaste förslaget ut, bilden till höger, vars bygglov nu alltså har upphävts av länsstyrel­sen.
PÅBYGGNAD. Så här ser det senaste förslaget ut, bilden till höger, vars bygglov nu alltså har upphävts av länsstyrel­sen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden