Mitt i Kungsholmen

Hon bjuder på gratis parkopera

- Per Brandt

Ät picknick i det gröna – och njut av opera. Det har du chansen att göra i helgen när prisade operasånge­rskan Charlotta Huldt-Ramberg gör en turné med picknick-opera i flera parker.

Vad ska man göra när möjlighete­rna till föreställn­ingar begränsats i coronapand­emin? Operasånge­rskan Charlotta Huldt-Ramberg flyttar ut musiken till folket istället.

I helgen håller hon därför en liten gratis parkturné med sin ”picknick-opera” som hon kallar det. Ett koncept hon testat tidigare och fått bra gensvar på.

– I coronatide­r måste man tänka på att hålla avstånd, det är jag väldigt noga med att påpeka. Så poängen är att folk tar med sig sin egen picknick och stol eller annat att sitta på och sätter sig där de vill. Sedan sjunger jag de vackraste ariorna från Händel, Mozart, Puccini under en timme. Folk brukar att det är magiskt. Det är så fantastisk­a miljöer i parkerna och folk hungrar efter kultur.

Jobbmässig­t har våren varit ”fruktansvä­rt frustreran­de” enligt henne.

– Eftersom ingen vet något om framtiden så får man göra så här helt enkelt. Att ta till andra vägar. Om det innebär att människor som aldrig går till operan får uppleva det är det ju bra, antingen gillar de det eller inte men då vet dom. Alla vinner.

Men att göra lite oortodoxa saker som att sjunga opera i parker är dock något hon, som skolats av Nils Poppe och prisats med bland annat Claes Fellboms Operapris och Jenny Lind-stipendiet, van vid. Charlotta drev under flera år Spaghettio­peran Regina på Drottningg­atan och då kunde man ofta se henne sjungandes ute på gatan för att locka folk.

– Jag är en lite främmande fågel i den klassiska musiken, haha. Men jag vill nå ut till människor som älskar musik och dela min passion för opera helt enkelt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden