Mitt i Kungsholmen

Rörelse är bot mot stela leder RAPPORT.

 Stela leder drabbar svenskar i alla åldersgrup­per. Effekten blir att inte kunna träna som de vill, även om träning är vad de flesta gör för att undvika problemen från början.

- Hannes Holmström tema@direktpres­s.se

”Viktigt att tidigt hitta sätt att förebygga stela leder”

I rapporten Hälsobarom­etern 2020 har Life tagit undersökt hur stelhet och värk i leder påverkar människors vardag i Sverige, Norge och Finland.

Svaren i rapporten visar att stelhet i leder inte är något som bara drabbar äldre, utan även blir ett hinder för yngre personer.

Även i åldern 18–30 år

I åldersgrup­pen 18-30 uppger lika många som i spannet 51-65 att stelhet i lederna är ett hinder för att de ska kunna träna som de vill, enligt rapporten.

– Att stela leder enbart skulle drabba äldre stämmer inte. Det är något som kan drabba alla i alla åldersgrup­per. Det är därför viktigt att tidigt hitta sätt att förebygga stela leder som kan underlätta vardagen. Vår rekommenda­tion är att se till att hålla sig aktiv och implemente­ra motion och träning som en rutin i vardagen. Utöver detta kan det även vara värt att fundera på kosttillsk­ott som ett komplement, säger Jeanette Engdahl, hälsorådgi­vare på Life i ett pressmedde­lande.

Den metod som är mest populär för att undvika stela leder är träning.

En dryg fjärdedel av de svarande använder just träning som förebyggan­de för stelhet i lederna, och allra populärast är metoden bland män.

Följt av träning använder sig många, 13 procent av de svarande, av streching för att hålla sina leder i trim. Allra flest stretchare återfinns i åldersspan­net 18-30 år, enligt Hälsobarom­etern 2020.

Att stela leder enbart skulle drabba äldre stämmer inte. Det är något som kan drabba alla i alla åldersgrup­per.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? STELHET. Stelhet i leder drabbar både äldre och yngre, enligt Hälsobarom­etern 2020, gjord av Life.
FOTO: MOSTPHOTOS STELHET. Stelhet i leder drabbar både äldre och yngre, enligt Hälsobarom­etern 2020, gjord av Life.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden