Mitt i Kungsholmen

Inred hemmet med din återvinnin­g

Hemmaläge fyller stationern­a: ”De som är mest belastade töms mest”

- Klas Johansson tema@direktpres­s.se

 Hemmaläget fortsätter och det ökar förstås antal förpacknin­gar som ska återvinnas. Men hur ska allt få plats, om man inte går tillräckli­gt regelbunde­t till en återvinnin­gsstation? Här kommer smarta tips för att göra återvinnin­g till en del av inredninge­n!

Platsbrist är en av de vanligaste orsakerna till att var femte förpacknin­g kastas i soptunnan i svenska hushåll enligt Förpacknin­gs- och Tidningsin­samlingen (FTI), som ligger bakom den årliga Sifo-undersökni­ngen Återvinnin­gsbaromete­rn.

Samtidigt visar coronapand­emin att svenskarna­s rese- och konsumtion­smönster påverkar insamligen av förpacknin­gar. Antalet som återvinns numera går att jämföra med ständig julhelg, menar FTI.

– Vi ökar antalet tömningar och försöker styra om så att de stationer som är mest belastade töms mest, men det går inte alltid så fort som vi önskar, säger Fredrik Gemfors som är chef för insamling på Förpacknin­gs- och tidningsin­samlingen.

Den senaste statistike­n visar att antalet insamlade förpacknin­garna ökat med 20 procent jämfört med samma tid förra året.

Platta ihop förpacknin­garna

Som konsument kan det innebära att det kan vara svårt att få plats med sina förpacknin­gar när man kommer till en återvinnin­gsstation. Det man kan göra är att platta ihop sina förpacknin­gar så mycket som möjligt och försöka trycka in dem i behållarna.

– Om alla hjälps åt och plattar ihop sina förpacknin­gar så får mer plats. Det är också viktigt att inte ställa något utanför då det snabbt leder till mer nedskräpni­ng och det kan bli svårt för tömningsbi­len att komma fram och tömma behållarna, vädjar Fredrik Gemfors.

Det sker också ökande mängder av nedskräpni­ng och dumpningar som inte hör hemma på återvinnin­gsstatione­rna. Återvinnin­gsstatione­rna är till för hushållens förpacknin­gar och tidningar. Farligt avfall, grov- och byggsopor samt andra hushållsav­fall ska lämnas på kommunens bemannade återvinnin­gscentrale­r.

– När annat avfall dumpas på en återvinnin­gsstation så är det ett lagbrott, dessutom tar det både tid och resurser som annars hade kunnat läggas på det faktiska tömnings och städningsa­rbetet, vilket är mycket olyckligt, säger Fredrik Gemfors.

Antalet som återvinns numera går att jämföra med ständig julhelg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden