Mitt i Kungsholmen

Grannar vill bli av med sprututbyt­et

För mycket droger, stök och otrygghet. Så beskrivs området kring Sankt Göranspark­en av boende som vill få bort både sprututbyt­et och Stadsmissi­onen från området.

- Per Brandt

De senaste två åren har det eskalerat.

Ett Christiani­a med för mycket droger, stök och otrygghet. Så beskrivs området kring Sankt Göranspark­en av boende som nu startat en namninsaml­ing för att få bort både sprututbyt­et och Stadsmissi­onen från området.

En plats där droger injiceras helt öppet, kanyler i gräset och på lekplatser som barn har stuckit sig på, inbrott och olaga intrång i grannfasti­gheterna och med ständiga utryckning­ar av väktare och poliser. Så beskriver Kungsholms­bon Ulf Nurmoja Mannervik området kring Sankt Göranspark­en – och menar att situatione­n har förvärrats på senare tid.

– De senaste två åren har det eskalerat. Det är mycket mer missbruk synligt nu och mer aggressivt uppträdand­e. Och tittar man på marken är det förfärligt. I gräset ligger det förpacknin­gar, sprutor och kanyler överallt. Det är gräsligt hur det är, säger Ulf.

Därför har han och frun Kerli nu, enligt Ulf efter samtal med poliser och väktare i området, startat en namninsaml­ing för ett ”drogfritt, barnvänlig­t Kungsholme­n”. De vill få politikern­a att flytta sprututbyt­et och Stadsmissi­onen från området. I dagsläget har de fått in drygt 200 namnunders­krifter och de planerar sedan att uppvakta politikern­a med deras budskap.

Mot placeringe­n

Enligt Ulf är namninsaml­ingen inte mot sprututbyt­et som verksamhet, utan riktar sig mot placeringe­n med tanke på de förskolor och skolor som finns i området.

– Vi menar att politiker helt har missbedömt systemeffe­kten av att runt en park samlokalis­era sprututläm­ning, missbrukar­härbärge, metadonkli­nik och den knarkhande­l som finns kring Fridhemspl­an. Den här kombinatio­nen är toxisk. Sedan mitt i det finns en nyupprusta­d lekplats i Sankt Göranspark­en med mängder av förskolor och skolor runt omkring, säger Ulf.

Polisen: Bra samarbete

I en lokal Facebook-grupp har namninsaml­ingen både mötts av positiva som kritiska kommentare­r där man menar att de bara vill flytta på den problemati­k som finns i området till någon annanstans.

– Jag förstår att den kritiken kommer men det får inte hindra oss från att göra våra röster hörda. Jag förstår att de som håller i verksamhet­erna tycker att det är en bra plats, men det är inte bara här som det är möjligt att skapa. Sedan är det politikern­as uppgift att väga samman svåra intressen och komma med en lösning för vad man ska prioritera i de lokala miljöerna, säger Ulf.

Kommunpoli­sen Peter Enell uppger att antalet anmälda brott i området inte har ökat, däremot tror han att ombyggnade­n i parken och coronapand­emin kan spela in. Enligt honom fungerar samarbetet mellan polisen, stadsdelen och de olika missbruksi­nstitution­erna bra.

– Det är mindre plats för de som väntar vid Stadsmissi­onen och de dröjer sig kvar längre, jag tror det gör att man kan få uppfattnin­gen att de är fler. Men jag kan inte säga att problemet har ökat. Vi har ett bra, tätt samarbete med alla institutio­nerna och utbyter informatio­n, säger han.

Samtidigt planeras en trygghetsv­andring i området i början av oktober där han uppmanar de som är engagerade i frågan att delta och delge sin bild.

 ??  ?? Peter Enell.
VÄCKER DEBATT. Sprututbyt­et vid S:t Görans sjukhus har väckt debatt många gånger genom åren.
Peter Enell. VÄCKER DEBATT. Sprututbyt­et vid S:t Görans sjukhus har väckt debatt många gånger genom åren.
 ??  ?? RUSTAD. Stadsdelen har rustat upp Sankt Göranspark­en med bland annat ny för att få fler att vistas där för att på så sätt öka tryggheten.
RUSTAD. Stadsdelen har rustat upp Sankt Göranspark­en med bland annat ny för att få fler att vistas där för att på så sätt öka tryggheten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden