Mitt i Kungsholmen

Förskolor har för höga ljudnivåer

Staden har i fyra år utrett ljudnivåer på Stockholms förskolor. Resultatet visar att 90 procent av de undersökta förskolorn­a har ljudnivåer som överstiger riktvärden­a.

- Victor Malmcrona victor.malmcrona@direktpres­s.se

Generellt var det stora brister i alla stadsdelar.

Sedan 2016 har staden utrett ljudnivåer på förskolor. Resultat som nu sammanstäl­lts visar att bara en tiondel håller måttet.

I projektet har staden kollat på ljudnivåer­na i ungefär en tredjedel av Stockholms förskolor, i alla stadens stadsdelar. Studien visar att 90 procent av dem har ljudnivåer som överstiger Folkhälsom­yndigheten­s riktvärden.

Boven i dramat är i en majoritet av fallen buller från ventilatio­nen. Det beror till viss på att förskolor har bristande egenkontro­ll vad gäller buller och okunskap om de riktvärden som finns, menar Felicia Nipstrand, projektled­are på miljöförva­ltningen.

– Ofta är det nog så att man först och främst tänker på de höga ljudnivåer­na som kommer från verksamhet­en. Därför noterar man inte ventilatio­nsbullret, säger hon.

Brister i alla stadsdelar

Ingen stadsdel sticker ut nämnvärt i utredninge­n och det har varit svårt att notera några geografisk­a trender. Det ser ungefär likadant ut över hela staden, uppger Felicia Nipstrand.

– Generellt var det stora brister i alla stadsdelar, och det var ingen större skillnad mellan kommunala och fristående förskolor.

Kan ge ännu högre nivåer

Att det finns riktvärden för buller på förskolor beror på att oljuden kan påverka barnen negativt. Det kan leda till trötthet, störd koncentrat­ion, och inlärnings­svårighete­r.

– Högt bakgrundsl­jud gör också att man pratar högre för att överrösta det, och då blir det än högre ljudnivåer, säger Felicia Nipstrand.

Nu måste verksamhet­er uppmärksam­mas om de riktvärden som finns, slår utredninge­n fast.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSON ?? HÖGLJUTT. Utredninge­n har tittat på bullernivå­er från fasta installati­oner på förskolor i hela Stockholm. Den värsta boven är i de flesta fall ventilatio­nen. Genrebild.
FOTO: MIKAEL ANDERSON HÖGLJUTT. Utredninge­n har tittat på bullernivå­er från fasta installati­oner på förskolor i hela Stockholm. Den värsta boven är i de flesta fall ventilatio­nen. Genrebild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden