Mitt i Kungsholmen

Greta Thunberg rensade botten vid Kristinebe­rg.

Klimatkämp­en deltog vid bottenresn­ing vid Kristinebe­rg

- Per Brandt

Vi är tacksamma att hon orkar engagera sig, det är ju lite mindre än de frågor hon brukar dra i.

400 kilo blybatteri­er, sju elsparkcyk­lar och cirka 2,8 ton skräp. Under ”World clean up-day” gjorde Rena Mälaren, uppbackade av Greta Thunberg, en insats vid Kristinebe­rg.

I lördags hölls den globala aktionen World clean up-day, där det i Sverige anordnades Håll Sverige Rent-dagen. För Rena Mälaren innebar det rensning vid bottnarna vid Kristinebe­rg där två marinor undersökte­s. Den här gången förstärkte­s gänget även av klimatkämp­en, tilllika Kungsholms­bon Greta Thunberg. På hennes Instagram har hon lagt ut tre bilder från insatsen.

”Vi fick ett stort antal elsparkcyk­lar, batterier, flaskor, elektronis­k utrustning, plastpåsar och Gud vet vad mer…” skriver hon själv på sin Instagram om helgens rensning.

”Trodde de skojade”

För Fredrik Johansson, initiativt­agare till Rena Mälaren var besökte mycket uppskattat, även om han själv missade att träffa henne.

– Jag låg själv under vattnet, jag spenderar ju några timmar under vattnet så jag trodde först att de skojade. Men hon var med som repdragare. Det var ju jättekul och vi är tacksamma att hon orkar engagera sig i såna här frågor också, det är ju lite mindre än de frågor hon brukar dra i, säger Fredrik.

– Men många från Fridays for future brukar vara med oss som repdragare, det är ett fantastisk­t gäng och hon hade velat följa med och det passade ju bra nu när det var World clean up-day, fortsätter han och berättar att antalet följare för organisati­onen, och volontärer, ökat rejält sedan Thunbergs besök.

Sju elsparkcyk­lar

Fångsten? 400 kilo blybatteri­er, sju elsparkcyk­lar som dumpats från Tranebergs­bron

och cirka 2 800 kilo skräp.

– Vi hade hoppats på 3 000 kilo, men jag är nöjd med att vi fick upp 400 kilo batterier. Hade vi velat bara få upp vikt hade vi kunnat få upp 5 ton, men det tar tid att söka av efter batteriern­a. Jag är väldigt nöjd med dagen, säger Fredrik.

Fortsätter i vinter

Dessutom fick organisati­onen extra draghjälp av donations-plattforme­n Milkywire som följde arbetet under dagen.

– Det betyder mycket för oss. Vi finansiera­r ju allt med donationer, säger Fredrik.

Och dyken kommer att fortsätta under året.

– Vi kör hela vintern, men förmodlige­n en dag i veckan och inte tre som nu. Faktum är att vår primetime kommer nu när det är klarare i vattnet och vi slipper alla båtar. Nu kan vi på riktigt gå igenom varje marina, där kommer det finnas massor med batterier. De här var de första två marinorna vi gick över mer systematis­kt nu, det ser nog likadant ut på alla marinor tyvärr, säger Fredrik.

 ?? FOTO: GRETA THUNBERGS INSTAGRAM/OSCAR OLSSON ?? DROG SKRÄP.
Greta Thunberg var med och rensade botten vid Kristinebe­rg i helgen.
FOTO: GRETA THUNBERGS INSTAGRAM/OSCAR OLSSON DROG SKRÄP. Greta Thunberg var med och rensade botten vid Kristinebe­rg i helgen.
 ?? FOTO: OSCAR OLSSON ?? NÖJD. Initiativt­agaren Fredrik Johansson var glad över helgens fångst.
FOTO: OSCAR OLSSON NÖJD. Initiativt­agaren Fredrik Johansson var glad över helgens fångst.
 ?? FOTO: OSCAR OLSSON ?? DUMPAT. 400 kilo blybatteri­er bärgades från botten i helgen.
FOTO: OSCAR OLSSON DUMPAT. 400 kilo blybatteri­er bärgades från botten i helgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden