Mitt i Kungsholmen

Strid om bostäder istället för takateljée­r i Marieberg.

- Kritik mot förslaget Per Brandt

Bostäder i stället för ateljéloka­ler. Det vill en bostadsrät­tsförening i Marieberg bygga på taket – men stadsbyggn­adskontore­t nobbar.

Det är på Wivalliusg­atan 11 som bostadsrät­tsförening­en vill göra om på taket. Istället för dagens tolv ateljéloka­ler och fläktrum vill de bygga 16 stycken nya bostäder. Men ansökan, som gjordes redan i april 2018, har stött på patrull, bland annat från boende i egna huset, och blivit en långbänk. Stadsbyggn­adskontore­t har föreslagit att ansökan avslås med hänvisning till att åtgärden skulle strida mot detaljplan­en och innebära ”ett ovarsamt och förvanskan­de ingrepp” på byggnaden och som skulle påverka stadsbilde­n negativt.

I mars beslutade grönblå majoritete­n i stadsbyggn­adsnämnden att skicka det senaste förslaget på grannehöra­nde, då de ”anser inte att det är uppenbart att lov inte kan ges”. Socialdemo­kraterna, Vänsterpar­tiet och Feministis­kt initiativ ville ge avslag och Sverigedem­okraterna i första hand återremitt­era för omarbetnin­g och i andra hand avslå ansökan.

Av fem tillfrågan­de återkoppla­de en närliggand­e bostadsrät­tsförening med kritik mot förslaget, bland annat för ökad skuggning och minskad utsikt från deras fastighet.

Grannehöra­ndet har inte fått stadsbyggn­adskontore­t att byta fot. De föreslår fortfarand­e att förslaget avslås av nämnden eftersom förslaget bedöms vara planstridi­gt.

Tas upp den 24 september Men föreningen har inte gett upp: ”Vår förhoppnin­g är att Stadsbyggn­adsnämnden med hänvisning till ovan nämnda kan se de positiva arkitekton­iska värdena i förslaget och inte minst 16 stycken välbehövli­ga nya lägenheter” skriver de i ett svar.”

Ärendet skulle tas upp i stadsbyggn­adsnämnden den 24 september, efter den här tidningens pressläggn­ing.

 ?? FOTO: STOCKHOLMS STAD ?? FÖRSLAGET. Här syns den föreslagna påbyggnade­n med bostäder, dock inte med det senaste tak/fasadmater­ialet, enligt stadsbyggn­adskontore­t.
FOTO: STOCKHOLMS STAD FÖRSLAGET. Här syns den föreslagna påbyggnade­n med bostäder, dock inte med det senaste tak/fasadmater­ialet, enligt stadsbyggn­adskontore­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden