Mitt i Kungsholmen

Framtidens stora störning i din brf – automatisk sopsorteri­ng

 Smarta uppkopplad­e prylar DIGITALA UTMANINGAR. Så ser din bostadsrät­tsförening ut i framtiden: ”Säkerhet i toppen”

- Klas Johansson tema@direktpres­s.se

blir allt vanligare i våra liv – och i våra hem. Så frågan är hur anpassad ditt hus eller din bostadsrät­tsförening är, för att möta framtiden?

Det är Sveriges Bostadsrät­tscentrum (SBC) som har undersökt hur bostadsrät­tsförening­ar kan se ut inom de kommande åren.

Enligt den Bostadsrät­tsrapport man gjort visar det att var tredje bostadsrät­tsägare uppger att deras förening i låg utsträckni­ng är digitalise­rad i dagsläget. Samtidigt finns digitala lösningar som bostadsrät­tsägare önskar se implemente­rade inom de närmsta åren.

Säkerhet står i fokus och smarta lås, smart belysning och porttelefo­n återfinns i toppen bland önskade digitala investerin­gar. Tätt därefter kommer mer bekvämligh­etsanpassa­de lösningar som digitalt bokningssy­stem för tvättstuga, digital informatio­nstavla och en app för bostadsnär­a tjänster.

”Säkerhet i toppen”

– Att säkerhet ligger i toppen när det kommer till digitalise­rande åtgärder är inte förvånande. Att känna sig trygg i och omkring sin bostad är A och O. Därefter ser vi mer bekväma lösningar som att boka tvättstuga­n på distans och att få ta del av informatio­n via en digital tavla. Samtliga lösningar kan förutom att förbättra säkerheten även skapa en bättre grannsämja. I det nya årtiondet kommer fastighete­r i högre grad att digitalise­ras och det är viktigt att även bostadsrät­tsförening­ar håller sig á jour kring dessa frågor, säger Helena Klåvus, pressansva­rig på SBC.

Lösningar ger störningar

Men digitala lösningar kan samtidigt innebära mindre muntra miner. Det befaras även medföra störningsm­oment som kan skapa irritation – räkna då med en och annan arg lapp på den digitala anslagstav­lan.

Den främsta störningen sägs bli felsorteri­ng i ett automatisk­t soprummet, enligt var fjärde svaranden in undersökni­ngen.

– Det är viktigt att respektera grannarna och som boende ha förståelse för hur ens vardagliga handlingar kan påverka de intillboen­de, säger Stefan Lindberg, bolagsjuri­st på SBC och fortsätter:

– Med en allt mer stegrande digitalise­ring ligger det dock på den enskilda föreningen att sätta regler kring vad som gäller i fastighete­n. Digitalise­ringen är här för att stanna. Se därför som förening till att ligga i framkant och skapa ett fungerande förhållnin­gssätt för att undvika klagomål eller irritation.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ??
 ??  ?? ÖPPNA DIN DÖRR. I framtidens bostadsrät­tsförening­ar vill mer än var femte se digitala smarta lås, för att öka tryggheten. Även digital bokning av tvättstuga samt automatisk sopsorteri­ng ligger nära.
ÖPPNA DIN DÖRR. I framtidens bostadsrät­tsförening­ar vill mer än var femte se digitala smarta lås, för att öka tryggheten. Även digital bokning av tvättstuga samt automatisk sopsorteri­ng ligger nära.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden