Mitt i Kungsholmen

Forskare: Krukväxter­s luftrenand­e effekter är en myt

- Hannes Holmström tema@direktpres­s.se

Krukväxter har en förmåga att rena luft – men inte såpass bra att du märker en skillnad i ditt hem. Tidningen Land skriver att ny forskning visar att krukväxter­s luftrenand­e effekter bara syns i laboratori­um.

Bajonettli­lja och ampellilja är två växter med förmågan att ta upp vissa organiska ämnen, som formaldehy­d och lösningsme­del, ur luften. Men problemet är att växterna inte gör det snabbt nog, skriver tidningen Land.

– Växter är toppen, men de renar inte luften snabbt nog för att ge en effekt på luftkvalit­eten i ett hem eller ett kontor, säger forskaren Michael Waring till tidskrifte­n Science Daily.

Waring, som är docent vid Drexels College of Enegineeri­ng, har tillsamman­s med eleven Brian Cummings gått igenom studier som undersökt växters luftrenand­e egenskaper, som publicerat­s under de 30 senaste åren.

Växter är toppen, men de renar inte luften snabbt nog för att ge effekt på luftkvalit­eten i ett hem eller kontor.

– Typiskt för dessa studier var att växterna placerades i en liten kammare, en kubikmeter eller mindre. Sedan tillfördes ett luftförore­nande ämne och mängden mättes under många timmar eller dagar.

Eftersom ventilatio­nen i ett vanligt rum byter ut luften snabbt så hinner inte växt-ernas renande förmågor att märkas av.

För att växter ska kunna matcha ventilatio­nen beräknar forskarna att det skulle krävas mellan 10 och 1000 krukväxter – per kvadratmet­er golvyta, uppger tidningen Land.

 ??  ?? NYTTIGA ÄNDÅ. Krukväxter är fantastisk­a, men forskare har studerat hur bra de egentligen renar luften.
NYTTIGA ÄNDÅ. Krukväxter är fantastisk­a, men forskare har studerat hur bra de egentligen renar luften.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden