Mitt i Kungsholmen

Rådjuren oftare på vägen – nu är det högsäsong för viltolycko­r

Tre av fyra incidenter är med rådjur: ”Gryning och skymning störst risk”

- Magnus Johansson tema@mitti.se

 Med hösten kommer viltolycko­rna. Under oktober månad sker en viltolycka var sjätte minut, dygnet runt, någonstans i Sverige. De allra flesta av dem, nästan tre fjärdedela­r, är en olycka med rådjur. Det visar en undersökni­ng från Försäkring­sbolaget If.

I Sverige rapportera­des över 47 350 rådjursoly­ckor in till Nationella Viltolycks­rådet under hela 2019. Allra flest olyckor, sett till antalet bilar, skedde i Kalmar län (24,2 per 1 000 personbila­r). Även Kronoberg, Gotland och Värmland är relativt hårt drabbade.

– Viltolycko­r är fortsatt ett stort problem i Sverige. Vi har sett en ökning av dessa under flera år och trenden ser tyvärr ut att fortsätta, säger Johan Granholm, motorexper­t på If.

Olyckorna blir allt fler Försäkring­sbolaget If har räknat ut var i landet bilister är hårdast drabbade av viltolycko­r, i förhålland­e till antalet registrera­de personbila­r. En tydlig trend är att olyckorna med rådjur ökar. På Gotland inträffade i fjol nästan dubbelt så många olyckor som för fem år sedan.

Men vi ser samma utveckling i hela landet. På fem år har antalet ökat med nästan en tredjedel.

Ökningen beror dels på att rådjurssta­mmen ökar på många håll i landet, men också på att det helt enkelt blir fler bilar på vägarna.

– I gryning och skymning så löper man störst risk för viltolycko­r, det är då som flest djur förflyttar sig för att leta föda. Håll uppsikt längst med vägkantern­a och anpassa farten och försök förutse var djur kan dyka upp, säger Johan Granholm.

Flest olyckor på hösten

– Är du på väg att krocka med rådjur ska du bromsa i första hand och styra undan i andra. Risken för personskad­or är mycket större om du gör en okontrolle­rad undanmanöv­er och, eller, krockar med mö

Anpassa farten och försök förutse var djur kan dyka upp.

tande trafik, säger Johan Granholm.

Statistike­n följer ett tydligt säsongsmön­ster. Oktober och november är risken att drabbas för en viltolycka störst.

If bedömer att en krock med en älg i genomsnitt ger skador på bilen för omkring 30 000 kronor, medan vildsvin ger skador för närmare 40 000 kronor. Kollision med rådjur ger skador för omkring 15 000 kronor.

För att få ersättning för skador på din bil vid viltolycka så behöver du ha en helförsäkr­ing på din bil, enligt Johan Granholm. Det finns även tilläggsfö­rsäkring som innebär reducerad självrisk vid kollision med djur. Den kan även ge viss ersättning vid halvförsäk­ring.

Sedan 2010 är du skyldig enligt lag att alltid rapportera en krock med ett vilt djur till polisen. Anmälnings­plikten gäller björn, varg, järv, lo, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn.

Svenska Jägareförb­undet har statens uppdrag att organisera eftersök på trafikskad­at vilt. Det finns i dag ungefär 5 000 eftersöksj­ägare i landet och mer än 10 000 eftersöksh­undar. Var nionde minut, året runt, dygnet runt, utför eftersöksj­ägare dessa uppdrag för att förkorta påkörda djurs lidande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden