Mitt i Kungsholmen

Mjuk vändning för kritiserat bygge

VÄNDNING. Fyrkantiga kvarter med tråkiga hus? Nej tack. Kritiserad­e planen för området vid gamla ögonsjukhu­set har setts över – nu ska S:t Eriksområd­ets omtyckta byggnader inspirera.

- Per Brandt

Färre bostäder, sänkta våningar och mer i stil med S:t Eriksområd­et. Kungsholme­ns två nya kvarter ska arbetas om rejält.

Planerna på att riva S:t Eriks ögonsjukhu­s gamla lokaler och bygga cirka 325 bostäder, kontor, lokaler och en idrottshal­l fick hård kritik under samrådet förra året.

Kritikerna menade att nybygget borde likna det intilligga­nde och hyllade S:t Eriksområd­et. Förslaget ska nu omarbetas rejält, enligt stadsbyggn­adsborgarr­ådet Joakim Larsson (M).

De nya kvarteren ska ta mycket stor hänsyn till S:t Eriksområd­ets uttryck, arkitektur, färgsättni­ng och höjd.

– Huvudfråga­n har varit om vi ska ha ett fyrkantigt kvarter med homogena, tråkiga hus. Det ska vi inte. Redan när man rör sig genom kvarteret från Polhemsgat­an ska man förstå att man kommer in i S:t Eriksområd­et.

Sänkning av husen

Tjänstemän­nen har nu sammanstäl­lt synpunkter­na från samrådet och föreslagit ett antal områden att jobba vidare med. Det handlar bland annat om fördelning­en av ytorna inom kvarteren och att utreda eventuella sänkningar av husen.

Men majoritete­n går längre och kräver i ett eget förslag till beslut att de sänks med minst en våning och får en övre indragen våning. I samrådsför­slaget var husen sex våningar höga, förutom mot Fleminggat­an, där det föreslogs bli sju våningar.

De vill även att ett ambitiöst gestaltnin­gsprogram, likt det som finns för S:t Eriksområd­et, tas fram.

Det grönblå styret slår även fast att utseendet på de nya kvarteren ska utgå från S:t Eriksområd­et för att skapa en bra övergång mellan områdena.

För dominant

Sverigedem­okraterna lanserade tidigare ett förslag för området med mer klassisk arkitektur, men enligt Joakim Larsson hade även det blivit för ”dominant”.

– Vi brukar inte i samrådsske­det peka på exakt vad vi vill se. Men här vill vi vara tydliga med att vi vill att det ska harmoniser­a med S:t Eriksområd­et.

Du låter inte så nöjd med samrådsför­slaget?

– Det blev olyckligt på så sätt att det pratades mycket om volymerna, och den visuella bilden var fyrkantig och grå. Det såg väldigt trist ut, vilket det ofta gör så tidigt. Men det är svårt att få bort en sån bild.

Sänkta våningar innebär färre bostäder, hur ser du på det?

– 325 bostäder är ändå ganska mycket på den här ytan. Men hur många det blir återstår att se.

Kan det bli så att kontor och lokaler får ge vika för att få plats med fler bostäder?

– Den mixen ska utredas. Men det är viktigt att man tänker på att delen längs Fleminggat­an får en levande bottenvåni­ng, det skapar också trygghet.

Hur mycket har kritiken spelat in i de här nya beskeden?

– Så här har vi tyckt från början, men vi har också träffat boende som har uppvaktat oss med sina synpunkter. Det har förstärkt bilden att vi måste ta till vara på det här området som prisats internatio­nellt. Målsättnin­gen är att det här ska bli ytterligar­e ett område som folk besöker när det är klart.

Ytterligar­e ett område som folk besöker när det är klart.

 ??  ?? FÖREBILD. Joakim Larsson (M) säger att det nya området ska inspireras av det uppskattad­e St Eriksområd­et, som syns i bakgrunden.
FÖREBILD. Joakim Larsson (M) säger att det nya området ska inspireras av det uppskattad­e St Eriksområd­et, som syns i bakgrunden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden