Mitt i Kungsholmen

Redo för student med restriktio­ner.

”Många som är oroliga om de får något jobb eller liknande.”

- Per Brandt per.brandt@mitti.se

Tre år, men nästan hälften på distans. Nu springer Kungsholme­ns studenter ut – till vad? Så här resonerar två av dem kring skoltiden och framtiden efter coronapand­emin.

Blandade. Så sammanfatt­ar Noor Abdul-karim och Alexandra Lövgren, som båda pluggar Naturveten­skapliga programmet, känslorna inför studenten.

Spänning inför att ta steget och lämna den traditione­lla skolan, vemod att lämna skolkompis­ar och lite sorg över att inte få fira studenten med studentfla­k och utspring till släkt och vänner.

– Det är tråkigt att det inte blir samma festlighet, att man inte får ta del av den traditione­n. Att åka flak är ju till exempel något man har längtat efter sedan ettan och det är ju bara något man gör en gång. Men vi ska ändå ha en liten studentmot­tagning, säger Alexandra.

Väntar på besked

Pandemin har så klart präglat deras tid på gymnasiet.

– Det har varit tufft att plugga på distans. Lärandet har varit mer bristfälli­gt, vi har ju pluggat så i nästan tre terminer och förlorat en del praktiska moment, säger Noor.

– Jag upplever att vi elever har anpassat oss väldigt mycket men att skolan inte har gjort det på samma sätt. Proven har flyttats från sina originalda­tum vilket resulterat i tätare provtillfä­llen och mindre tid att plugga. Det har varit en kämpig tid, säger Alexandra.

För dem båda väntar nu olika vägval den närmsta tiden. Noor har sökt till läkare

Att åka flak är ju något man har längtat efter sedan ettan.

på olika platser och väntar på besked.

– För mig har det alltid varit givet att plugga vidare direkt och jag har alltid varit intressera­d av att plugga något inom vård eller till läkare. Vi läste kursen ”global hälsa” om olika epidemier och det är kanske något jag ska inrikta mig på, säger Noor.

För Alexandra, som jobbar extra i köket på Södersjukh­uset, väntar ett år av att plugga tyska och siktet är inställt på att bo i Tyskland eller Österrike – om pandemin tillåter. – Vi får se om det går att resa annars får jag plugga på distans. Sedan får vi se vad det blir i framtiden, säger Alexandra.

Förlorad generation

Trots planer finns en oro inför framtiden i pandemins spår, med exempelvis ökad arbetslösh­et, ovisshet och snack om en förlorad

”coronagene­ration”.

– Det ligger definitivt något i det. Undervisni­ngen har varit lite bristfälli­g och svår att hänga med i så det kommer kanske vara svårare för elever att komma in på universite­t de kommande åren, säger Noor.

– Jag upplever att många känner sig osäkra på vad de vill göra. Alla mina kompisar ska ta ett sabbatsår. Det är många som är oroliga om de får jobb eller liknande. De håller på att söka men får inget, säger Alexandra.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT. ?? STUDENTER. Noor Abdul-karim och Alexandra Lövgren är taggade inför framtiden, men samtidigt lite ledsna över att lämna skolan och en del vänner.
FOTO: PRIVAT. STUDENTER. Noor Abdul-karim och Alexandra Lövgren är taggade inför framtiden, men samtidigt lite ledsna över att lämna skolan och en del vänner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden