Mitt i Kungsholmen

Fyrans buss blir spårvagn till 2050

Expressbus­sar, nya pendellinj­er och stadsspårv­ägar i SL:S nya plan

- Ingrid Johansson 070-602 54 87 ingrid.johansson@mitti.se

STOCKHOLMS LÄN

År 2050 är vi en miljon fler som ska bo och transporte­ra oss i Stockholms län. Så här är det tänkt att kollektivt­rafiken ska byggas ut till dess.

År 2050 har blåbussarn­a i innerstan bytts ut till spårvagnar. Gröna linjen har förlängts från Skarpnäck till Sköndal och Roslagsban­an går till Arlanda.

Men innan dess, redan 2030, går regionaltå­gen med kvartstraf­ik från Uppsala genom Stockholm till Eskilstuna, Nyköping och Katrinehol­m, och en ny pendellinj­e finns Uppsala- Stockholms C-västerås.

Det är förslaget från Region Stockholms trafikförv­altning som har utrett hur framtidens kollektivt­rafik ska utformas för att möta befolkning­stillväxt och ökat resande, Kollektivt­rafikplan 2050.

En miljon fler

Dagens 2395679 invånare beräknas öka med 42 procent till dess, alltså med dryga miljonen. Målet är att andelen som reser kollektivt ska öka och bilresande­t minska. Då krävs fler och snabbare sätt att ta sig inte bara in och ut ur stan, utan även tvärsöver.

År 2030 ska de nya tunnelbane­linjerna till Barkarby, Arenastade­n, Nacka och söderort ha tagits i bruk. Förutom satsningar på regionaltå­g och pendel är det busstrafik­en som planeras förstärkas vid den tiden.

Superbussa­r, som är längre än dagens ledbussar, sätts in på strategisk­a linjer in till Citytermin­alen, vissa busslinjer på tvären blir expressbus­sar, till exempel under Mälaren mellan Kungens kurva och Sollentuna när Förbifart Stockholm öppnas.

Cykel och stadsspårv­äg

Cykelvägnä­tet ska ansluta till kollektivt­rafik, och cykeln kunna tas ombord i fler trafikslag än idag.

Så kallade mobilitets­hubbar, med lånecyklar, elsparkcyk­lar och andra delade transportt­jänster inrättas vid större hållplatse­r.

Mer dramatiska förändring­ar blir det fram till 2050. Då ska en stadsspårv­äg ersätta buss 4, 5 och 6.

Roslagsban­an till Arlanda

Till det krävs nya eller utbyggda depåer, och även så till Spårväg syd mellan Flemingsbe­rg och Älvsjö, som ska stå klar 2030.

Den föreslås sedan förlängas till Globen och kopplas ihop med tvärbanan. Tvärbanans Kistagren förlängs från Helenelund till Täby centrum under Edsviken via Sjöberg och Kärrdal. Solnagrene­n byggs ut till Danderyds sjukhus.

Roslagsban­an får en ny station i Karby på Kårstagren­en, som förlängs till Rimbo och Arlanda.

Fortsätter jobba hemifrån

Kollektivt­rafikplane­n ska nu ut på remiss innan den fastställs.

Trafikförv­altningen reserverar sig dock för pandemieff­ekter: ”behovet av att resa till arbetet vid vissa tidpunkter eller att överhuvudt­aget ha en fysisk arbetsplat­s kan dock komma att innebära en förändrad bild” skriver de.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? PÅ SPÅRET. Spårväg city blir en av flera spårvägsli­njer i stan enligt den nya kollektivt­rafikplane­n.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN PÅ SPÅRET. Spårväg city blir en av flera spårvägsli­njer i stan enligt den nya kollektivt­rafikplane­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden