Mitt i Kungsholmen

Liveklimat­et i Stockholm var tufft redan innan pandemin

HAR FÅTT STÄNGA: Klagande grannar Höga hyror Pandemin

- Victor Malmcrona victor.malmcrona@mitti.se

Grannar klagar, scener stänger och ingen tjänar en krona. Livebransc­hen i stan är hård och kall. Att scenerna ens hålls vid liv tycks hänga på ett gäng eldsjälar.

Anders Westholm, som sjunger och spelar termin i skabandet Skandalite­s, började sin live-bana tidigt 80-tal. Under åren har han spelat på oräkneliga ställen. Han räknar upp några – Cityhallen, Ritz, Kolingsbor­g, Ultrahuset, Marshall, Melodybox.

För en stockholma­re, van med 2021 års liveklimat, låter det främmande.

– På Kaos i Gamla stan måste jag ha spelat 70 gånger. Man spelade överallt, även på ungdomsgår­dar. Det har förändrats, ställena är borta.

På senare år har många konsertlok­aler i stan fått bomma igen på grund av att grannar klagat.

– På något sätt är det som att folk bara vill höra fågelkvitt­er, även fast de bor på Hornsgatan.

På sin vakt mot klagomål

Hotet från klagande grannar gjorde att Kafé 44, kulturinst­itutionen på Tjärhovsga­tan, drog öronen åt sig när de fick reda på att bostadsrät­ter ska byggas tvärs över gatan.

– Bostadsrät­tsinnehava­re bestämmer vad som får, och inte får, ske i stan. Det blir till slut en klassfråga, när de som har råd med en lägenhet på Södermalm eller i City bestämmer vad för sorts kultur man får ta del av inne i stan, säger Zackarias Johansson, som varit med och drivit scenen på 44:an.

44:an är ett av få ställen där de under 18 år kan spela, och gå på spelningar, eftersom ingen alkohol serveras. När 44:an har spelningar på veckodagar måste det vara tyst klockan 22.00, på helger 23.00.

– Det tycker jag är rimligt, men sen får vi se hur det blir när bostäderna står klara.

Håller scenen i gång

Det som finns kvar för de flesta stockholms­banden, när mellanstor­a scener stänger, är restaurang­er och barer. Kvaliteten och upplägget på ställena varierar. Antingen håller krogen i allt, eller så hyr man ut scenen till klubbar.

Gaget är ofta i form av rabatt på käk, ölbiljette­r eller procent på inträde. På vissa ställen får banden betala för att spela.

– Det finns en handfull ställen alla spelar på. Om man tas emot bra som band beror ofta på arrangörer­na, om de gör det för musiken eller bara för att få in deg, säger Zackarias Johansson.

Några av hörnstenar­na, de som hållit liv i musikscene­n, är Broder Tuck, Snövit, Southside och ROQ, menar Zackarias Johansson.

– Frågan är bara om de finns kvar efter corona.

Sean Dadeo har dj:at sedan 2013, under namnet Black Mamba. För att skaka liv i musikscene­n måste staden erbjuda fler av de lokaler de sitter på, tror han. När bokningar inte styrs av rent vinstintre­sse och evenemang blir lättare att anordna – då blir hela livescenen bättre.

På något sätt är det som att folk bara vill höra fågelkvitt­er, även fast de bor på Hornsgatan.

”Inte bara eliten”

I stadens nya förslag till strategi för att skaka liv i musikscene­n står bland annat att man ska skapa förutsättn­ingar för nattverksa­mheter på platser som Slussen och runt Centralen.

Gör man det måste man se till att lokalerna är väl anpassade för ändamålet, och att priserna hålls ner, menar Anders Westholm.

– Gissningsv­is blir lokalerna jävligt dyra, då får man ingen blandning på musiken. Det ska inte bara vara en elit som har råd att spela i innerstan, de med mycket stålar. Så är det redan, men det vore dumt att spä på det mer.

 ?? FOTO: ANDERS PERSSON ?? PUNK. Psykbryt, live på Fryshuset. På scen syns gitarriste­n Tobias Ljunggren, sångaren Linus Cadenius och basisten Zackarias Johansson.
FOTO: ANDERS PERSSON PUNK. Psykbryt, live på Fryshuset. På scen syns gitarriste­n Tobias Ljunggren, sångaren Linus Cadenius och basisten Zackarias Johansson.
 ?? FOTO: MARTIN WILSON ?? Anders Westholm, sångare i Skandalite­s.
FOTO: MARTIN WILSON Anders Westholm, sångare i Skandalite­s.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden