Mitt i Kungsholmen

BOENDEPARK­ERING. Förslag: Borde gå att dela boendepark­ering

SVÅRT DELA BIL: ”Positivt om de skulle ändra reglerna”

- Boendepark­eringstill­stånd Den som är Victor Malmcrona victor.malmcrona@mitti.se

Fem olika taxor

Katarina Novak delar bil med sin son, som bor i söderort. När de båda skulle ordna boendepark­ering stötte de på patrull – det är inte tillåtet att ha boendepark­ering i två områden.

För någon vecka sedan hämtade Södermalms­bon Katarina Novák ut sin nyleasade bil. Hon har den tillsamman­s med sin son, som bor i Johannesho­v.

– Vi var inte intressera­de av att ha varsin bil utan tänkte att det var smartare att dela, säger Katarina.

För att spara pengar tänkte de att bilen kunde stå med boendepark­ering hos båda, men när Katarina ringde trafikkont­oret fick hon reda på att det inte är möjligt.

Antalet minskar

En bil kan bara ha en registrera­d ägare, och tillstånd för boendepark­ering ges bara för det område där hen är folkbokför­d.

Därför har Katarina Novák lämnat in ett medborgarf­örslag om att reglerna borde ändras så att två personer i olika områden kan ha boendepark­ering för samma bil.

– Hade min son bott på Söder hade det ju inte spelat någon roll. Där här gör det lättare för två familjer att ha en bil tillsamman­s vilket

Det skulle sannolikt leda till mer bilkörande.

bidrar till att antalet minskar i stan.

Nu har bilen skrivits över på Katarinas son, som har ordnat med boendepark­ering i Johannesho­v. bilar

Risk att systemet utnyttjas

Mitt i bollade förslaget vidare till trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP), som säger att liknande förfrågnin­gar då och då kommer in till staden.

Han förstår att det kan upplevas som ett problem, men menar att det inte går att göra så mycket åt det. Staden kan inte på något bra sätt kan kontroller­a att det inte sätts i system, för att få billig parkering där man inte bor.

– Vi skulle få en uppsjö folk som utnyttjar systemet, eftersom det handlar om tusentals kronor som kan sparas. Det skulle sannolikt leda till ännu mer bilkörande.

I dagsläget finns inga planer på att ändra reglerna. Den lösning på Katarinas problem som trafikborg­arrådet föreslår är att hon eller hennes son skaffar garageplat­s.

 ?? FOTO: ARKIVBILD ?? ger möjlighet att parkera till lägre kostnad, och under länge tid, inom ett visst område.
registrera­d ägare av ett fordon och folkbokför­d inom ett parkerings­område kan ansöka om tillstånde­t.
Det finns 17 områden i Stockholm, och fem olika taxor. I Johannesho­v kostar 30 dagar 500 kronor, på Södermalm 1100 kronor.
I dag gäller ett tillstånd för boendepark­ering per bil, något som borde ändras enligt medborgarf­örslaget.
FOTO: ARKIVBILD ger möjlighet att parkera till lägre kostnad, och under länge tid, inom ett visst område. registrera­d ägare av ett fordon och folkbokför­d inom ett parkerings­område kan ansöka om tillstånde­t. Det finns 17 områden i Stockholm, och fem olika taxor. I Johannesho­v kostar 30 dagar 500 kronor, på Södermalm 1100 kronor. I dag gäller ett tillstånd för boendepark­ering per bil, något som borde ändras enligt medborgarf­örslaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden